Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Június 11. 09:16, csütörtök | PR

Jelentősen kevesebb lesz a lerakott szemét a Balaton délnyugati részén

Jelentősen kevesebb lesz a lerakott szemét a Balaton délnyugati részén

15 olimpiai úszómedencényi hulladék lerakásától kíméli meg a térség környezetét az új szelektív gyűjtőrendszer

A mostani, éves, lerakásra kerülő 24 000 tonnányi hulladék jelentős részét forgathatja vissza a szelektív gyűjtési rendszer ettől az évtől a Délnyugat-Balatoni régió 64 településén. – hangzott el a térség hulladékgazdálkodási társulásának sajtótájékoztatóján. Lombár Gábor, a társulás elnöke elmondta, az uniós forrásból finanszírozott projekt hatására a lerakásra szánt hulladék várhatóan 40%-kal csökken majd. Ez a mennység jelentős, nagyságrendileg évente 15 olimpiai úszómedencényi hulladék lerakásától kíméli meg a térség környezetét. A projekt célja a lakosság bevonása mellett a környezetterhelés csökkentése és a meglévő hulladéklerakók kapacitásával való ésszerű gazdálkodás. A hamarosan kiépülő új hulladékgazdálkodási infrastruktúra a térség teljes területén legalább 30 éves időtartamra biztosítja majd a lakosság szilárd hulladékának szabályszerű, környezetkímélő kezelését és ártalmatlanítását.

Még csak a szelektív hulladékgyűjtő-szigetekig sem kell elvinnie szétválogatott hulladékát a Délnyugat-Balatoni régió 64 településén élőknek. Az európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretében házhoz megy a szelektív gyűjtőjármű, lehetővé téve a Délnyugat-Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás (DBHT) települései számára a kényelmes, mégis környezettudatos mindennapi hulladékkezelést. A DBHT településeinek területén évente összesen 24 000 tonna hulladék keletkezik. Ez a mennyiség akkora, hogy 1000 kamion rakodóterét töltené meg. A meglévő tárolókapacitás folyamatosan csökken, az alkalmazott kezelési mód elavult. A DBHT hulladékkezelő rendszerének fejlesztésére nyújtotta be pályázatát, amelyre több mint 1,8 milliárd forintnyi támogatást nyert. A kiépülő rendszer célja, hogy a lerakásra kerülő hulladék mennyisége csökkenjen, a háztartási biohulladék házi komposztálás során hasznosuljon illetve a vegyes gyűjtést teljes egészében felváltsa a házhoz menő elkülönített –szelektív- elszállítás rendszere. Az új rendszer akár 40%-kal is csökkentheti a lerakásra kerülő vegyes hulladék mennyiségét. A szelektív rendszer által visszaforgatható szemét nagysága így éves szinten elérné a 9,6 ezer tonnát, ami 15 olimpiai úszómedencényi szemetet menthet meg a lerakástól. Vegyespapír, karton, PET, PE fólia, HDPE és PP flakonok, italos karton, üveg és csomagolási fémhulladékok gyűjtésére lesz lehetőség. A projekt keretében 10 000 darab házi komposztáló edényzet, 30 000 darab szelektív gyűjtésre alkalmas 240 literes edényzet, 180 darab 1100 literes konténer, 5000 darab 120 literes edényzet és préskonténerek is beszerzésre kerülnek. Ezek mellett a Társulás hulladékgazdálkodási járműparkját is bővíti. A települések tömörítőlapos hulladékgyűjtő járműveket, görgős konténerszállítót, nyerges vontatót, közúton vontatható aprítóberendezést, targoncát, bálázógépet és kétkaros konténerszállító járműveket is vásárolni fognak. A szelektíven gyűjtött hulladékmennyiség drasztikus növelésével a másodlagosan felhasználható anyagok mennyisége egyenes arányban nő majd. A másodlagos nyersanyagok újrahasznosítása során a felhasznált energia mennyisége akár 90%-kal is kevesebb lehet, mint a hagyományos elsődleges nyersanyagokból történő termék előállítás során, ezáltal nagy mennyiségű víz és energia spórolható meg a gyártás során, és csökken a mérgező gázok, káros anyagok (pl. CO2) kibocsátása, mely a klímaváltozás szempontjából a legfontosabb tényező. A projekt megvalósítása és működtetése során számos új munkahely is létesül a térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat