Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 28. 08:21, szerda | Helyi

A fenyőpusztulásról és a fenyő szerkezetátalakításról tanácskoztak

A fenyőpusztulásról és a fenyő szerkezetátalakításról tanácskoztak

A vendéglátók május végén a Bikács-Kistápén található Zichy Park Hotel konferenciatermében fogadták az ülés résztvevőit.

Az MTA Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága soron következő ülését a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Pincehelyi Erdészeténél tartotta. A vendéglátók május végén a Bikács-Kistápén található Zichy Park Hotel konferenciatermében fogadták az ülés résztvevőit, ahol a szakmai aktuális témát, a fenyőpusztulást és a fenyő szerkezetátalakítást tárgyalták és vitatták meg.
Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntötte a megjelenteket, felvezetőjében vázolta a helyi szakmai erdőállomány-gazdálkodási problémákat, kihívásokat és a megoldásra vonatkozó szakmai irányelveket, megvalósítható reális célokat.
Ezt követően Szi Benedek Sándor erdészetvezető mutatta be röviden az erdészet Tengelici-homokvidéken történő gazdálkodását, a terület múltját, a jelen nehézségeit. Ezt követően két vendégelőadó következett.
Elsőként Dr. Csóka György, az ERTI Erdővédelmi Osztályának tudományos osztályvezetője tartott előadást a biodiverzitás erdővédelmi vonatkozásairól, a tőle megszokott lebilincselő stílusban, majd Vaspöri Ferenc, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdőművelési osztályvezetője osztotta meg rendkívül hasznos tapasztalatait a fenyvesek természetes úton történő átalakításáról, illetve a szerkezetátalakítás jogszabályi hátteréről.
Az előadások után terepre indult a társaság, és két helyszínen Sipos Péter erdőművelési és fahasználati műszaki vezető mutatta be az erdészetnél kialakított szerkezetátalakítási technológiát. Alföldi termőhelyi viszonyok között tuskódepók visszahagyása nélkül, teljes talaj-előkészítéssel alakítják át a fenyveseket elegyes hazainyáras állományokká. Bíztató az őshonos fafajok elegyítése, így a fenyő monokultúrák helyett remélhetőleg elegyes hazainyár állományok fognak létrejönni, illetve a létrehozott állományok a természetvédelmi elvárásoknak is megfelelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.