Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 20. 10:26, kedd | Helyi
Forrás: fotó: idokep.hu

Árhullám: kritikus a helyzet a Kaposon és a Balatonnál

Árhullám: kritikus a helyzet a Kaposon és a Balatonnál

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Tolna megyében a Sió mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, tekintettel a folyamatban levő balatoni vízeresztésre.

A Balaton vízszintje úgy megnőtt, hogy hiába van nyitva a Sió-zsilip, mégsem javul a helyzet. Eközben a Kapos folyóra is egy újabb árhullám érkezett, amely miatt harmadfokú belvízvédelmi készültség lépett életbe.

A hétvégi esőzések komoly gondokat okoztak a Balatonnál. A vízállás vasárnap átlagosan 130 centiméter volt, úgy hogy közben maximális mennyiségű vizet engedtek le Siófoknál. – Hatvan köbméternyi víz távozik a Balatonból a Sió zsilipen keresztül – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

A hozzáfolyás, ami esőben hullott és a Zalából érkezik azonban 69,1 köbméter. Tehát több víz érkezik, mint amennyi le tud folyni. Egyelőre a vízszint tartása csak egy távolabbi cél, a következő néhány napban ez nem fog sikerülni.

A Kapos folyón harmadfokú legmagasabb belvízvédelmi készültség lépett életbe, tájékoztatott Siklós Gabriella, az OVF szóvivője. – A folyón egy újabb árhullám jön le, mert az elmúlt 24 órában 30 milliméter csapadék esett a vízgyűjtőre – mondta Siklós Gabriella. – A szántóföldekről szivattyúzzuk a vizet, a legmagasabb készültség értelmében a gépek éjjel-nappal dolgoznak.

Tolna megyében a kisvízfolyásokon keletkezett vízszintemelkedések okozták a legnagyobb gondot, melyek megfigyelésére folyamatos őrszolgálat működött a hétvégén. A Koppány-patak tamási vízmércéjénél folyamatos, lassú vízszintemelkedés tapasztalható. Nagymányokon szombat éjfélkor helyi vízkár elleni védekezésre volt szükség a Mecsekből érkező csapadékvíz-elvezető árok mentén. A munkálatokat a polgármester irányításával tíz önkéntes végezte, akik mintegy másfél óra alatt végeztek a homokzsákok rakodásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!