Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Szeptember 21. 07:23, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak

- közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel csütörtökön. A közleményben idézik Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkárt, aki Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján a jövő legfontosabb mezőgazdasági feladatai között emelte ki az öntözés-fejlesztést.

Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy a napokban megjelent kormányhatározat 2020 és 2030 között évente legfeljebb 17 milliárd forint fejlesztési forrást rendel a célok megvalósítására - mondta az államtitkár. Létrejön egy, az Agrárminisztérium felügyelete alatt működő öntözési ügynökség is, amely koordinálja majd az ezzel kapcsolatos feladatokat - tette hozzá.

Beszámolt arról, hogy az idei nyári aratás fennakadások nélkül zajlott le Magyarországon, holott Európa más részein a rendkívül forró és száraz időjárás miatt jelentősen csökkent a termés és nehézkes volt az aratás.

A nemzetközi és hazai piacokon már most látható, hogy a terméskiesések jelentősen megemelik a magyar gabona iránti külpiaci keresletet, amely a hazai piaci árak emelkedését is maga után vonja. Az elmúlt hetekben látható 5-10 százalékos áremelkedéséből adódóan a hazai gabonatermesztők az idei évet várhatóan nyereségesen tudják zárni, ami a hazai gabonaágazat közép- és hosszú távú kilátásai szempontjából megnyugtató - jegyezte meg.

Az államtitkár elmondta, a kukorica és a napraforgó betakarítása megkezdődött, eddig a vetésterület 10-15 százalékáról került le a termés. Összességében átlagos termés várható.

A szántóföldi gazdálkodást idén is segítette az uniós alap- és zöldítési támogatás - tette hozzá az államtitkár. Idén több mint 172 ezer gazdálkodó, csaknem 5 millió hektárra igényelt támogatást. Az egy hektárra vetített átlagos támogatási összeg idén megközelíti a 70 ezer forintot - közölte Feldman Zsolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére