Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Január 10. 07:30, szerda | Belföld
Forrás: mti

Elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Az A műsor versenyszámaival kezdődött kedden este a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Szijjártó Péter a megnyitón kiemelte, hogy az összes cirkuszművész és a teljes művészeti ág Budapestre figyel, hiszen a magyar seregszemle nyitja meg az európai cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi év programsorozatát. A miniszter felidézte, hogy a magyar cirkuszművészet is komoly múltra tekint vissza, hiszen a 19. század közepén alakult meg. Az ág folyamatos fejlesztése, tradícióinak megtartása mindig is nagyon fontos volt az ország számára - mutatott rá. Kiemelte: a magyar cirkuszművészet a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére is felkerült. A miniszter továbbá köszönetét fejezte ki a művészeknek, hogy a magyar cirkuszművészetet világszerte ismertté és elismertté tették.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: az, hogy Budapesten kezdődik az eseménysorozat, Magyarország cirkuszi tradícióinak elismerését is jelzi. Mint mondta, a Magyar Művészeti Akadémia rangsorában 10 olyan művészeti ág van, amelynek képviselőit a Nemzet Művésze címmel ismerik el, ezek közül egyik a cirkuszművészet.

Balog Zoltán, az "elődök munkájának járó" elismerésként a megnyitón Pro Cultura Hungarica díjat adott át Endrész László artistaművésznek, a londoni The Blackpool Tower cirkusz igazgatójának több évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatásának elismeréseként.

Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója elmondta, hogy 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és menedzser ünnepel ezen a héten Budapesten.



A fesztivál az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia, Kevin, valamint a Rippel Brothers produkciójával vette kezdetét, majd az A program versenyszámait láthatták a nézők. Szerdán és csütörtökön a B műsor szereplői állnak a porondra, szombaton pedig újra az A műsor lesz látható. A seregszemle vasárnap este ünnepi díjátadó gálaműsorral zárul.

A díjakról a nemzetközi szakmai zsűriben Eugene Chaplin elnökségével Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója; Endrész László, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója, Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Ljudmila Sevcsenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkuszigazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója dönt majd.

A fesztivált egész héten a főváros több pontján szervezett cirkuszi programok kísérik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára