Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 25. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: www.teol.hu

Felavatták hazánk első vietnami buddhista templomát Simontornyán

Felavatták hazánk első vietnami buddhista templomát Simontornyán

A Dai Bi pagoda ajtaja mindig nyitva áll mindenki előtt és várja a zarándokokat is.

Felavatták hazánk első vietnami buddhista templomát a simontornyai Mózsé-hegyen. Az egzotikus épület kívül és belül egyaránt Vietnamot idézi, annak vallási és kulturális jellegzetességeivel. A Három Ékszer áldásának, valamint a Magyar-Vietnami Kapcsolatért Alapítvány támogatásának köszönhetően elkészült az úgynevezett Dai Bi szentély Simontornyán. Ez az első hivatalos vietnami buddhista templom nemcsak a megyében, a térségben, hanem az országban is. A helyszín magyarázata egyszerű: a simontornyai Fried Kastélyszállónak a vietnami származású dr. Phan Bich Thien a tulajdonosa, férjével, Thuróczy Lászlóval együtt. Mindketten régóta tervezték ennek a különleges létesítménynek a megvalósítását a második otthonuknak számító Sió-parti kisvárosban. Az utolsó szögig vietnami stílusban épült pagoda sárkányokkal díszített, kettős hajlított tetővel rendelkezik. Az ajtót két szent szobra őrzi. Az egyik, amelyik kardot tart a kezében, az erőt szimbolizálja, a másik pedig a tudást. A pagoda ajtaja is vietnami stílusú, tömör rózsafából faragták. Alsó részén a négy szent állat, a sárkány, az oroszlán, a teknős és a főnix madár látható, míg felül a négy évszak növényei, azaz a cédrus, a krizantém, a bambusz és egy keleti tavaszi virág pompáznak. A Dai Bi pagoda ajtaja mindig nyitva áll mindenki előtt és várja a zarándokokat is. Bár állandó papja nincs, a tervek szerint egy-egy jeles alkalomkor vietnami szerzetes fogadja majd a híveket és az érdeklődőket. A létesítmény ugyanakkor nemcsak vallási célt szolgál: általa betekintést lehet nyerni egy rohamléptekkel fejlődő, távol-keleti ország színpompás kultúrájába is. – Büszke vagyok arra, hogy nálunk, Simontornyán emelkedik az ország első hivatalos vietnami buddhista temploma – nyilatkozott a teolnak Csőszné Kacz Edit polgármester. – Kívánom, hogy akik ebben a vallásban hisznek, errefelé járva találják meg ebben a szentélyben lelkük belső békéjét. Mindig is igyekeztünk minél szélesebb körű kapcsolatokat kialakítani, így is szolgálva a várost. Ez a létesítmény, ami túlmutat önmagán, egy újabb lépés ezen az úton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.