Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 01. 08:13, péntek | Helyi

Felújították az I. világháborúban elhunyt hősök hadisírjait

Felújították az I. világháborúban elhunyt hősök hadisírjait

Ünnepi megemlékezésre invitált Tamási Város Önkormányzata a tamási temetőbe, melyre az I. világháborúban elhunyt hősök hadisírjának felújítása alkalmából került sor.

Az 1910-es népszámlálás szerint Tamásinak 5528 lakosa volt, közülük 5486 magyar. Az első világháború az akkori nagyközséget sem kímélte, a fronton 250 katonája halt meg, templomának harangjait és orgonasípjait leszerelték. Nincs olyan család, aki ne vesztette volna el egy tagját a háborúban. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum „I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítása” felhívására nyújtott be pályázatot a Tamási Római Katolikus plébánia, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, valamint a Tamási és Környéke Evangélikus Egyházközség. A projekten elnyert összeg az elhanyagolt és nem megfelelően gondozott hadisírok és emlékművek állagmegőrző karbantartásának és felújításának lehetőségét biztosította. A Tamási temetőben összesen 26 I. világháborús hadisír található, ebből 21 a római katolikus temetőben, három az evangélikus temetőrészben, kettő pedig az izraelita temetőben lelhető fel.
A városi temetőben található síremlékeken szereplő családnevekből arra következtethetünk, hogy a hősi halottak leszármazottai a mai napig a városban élnek, néhány sír rendszeresen látogatott is. A sírok rendbetétele, elhanyagolt állapotuk felszámolása azonban nem csak a távoli leszármazottak és hozzátartozók szempontjából volt fontos, hanem a város egész lakosságának identitása és a közös múltnak köszönhető összekapcsolódása miatt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!