Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 13. 08:24, hétfő | Helyi

Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt-nél

Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt-nél

Az erdők egyben munkahelyet is teremtenek a vidék lakosságának.

Hazánkban mintegy 42 millió facsemetét ültettek, melyből 22 milliót a magyar állami erdőgazdaságok csak idén február - március fordulójától április elejéig, és ez szám a továbbiakban még növekedni fog, hiszen ősszel újabb erdősítési szezon kezdődik.
Természetesen ezzel összefüggésben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén is folyamatos az egymást követő tavaszi és őszi erdősítések sora, az erdei facsemeték ültetése. Ahol a kedvezőtlenebb természeti adottságok miatt mesterséges eljárásokkal volt szükség a facsemetéket elültetni, ott 2018-ban és 2019 tavaszán mintegy 682 ezer darab csemete került a talajba; ahol kedvezőbb lehetőségek miatt lehetséges volt, ott a gyűjtött makk elvetésével ugyanebben az időszakban 2,5 millió kis csemete bújik ki a talajból. Jelentős területen lehetett az erdőállományok természetes megújulási folyamatait erdészetileg az un. bontóvágásokkal segíteni és gyorsítani, a természetes úton létrejövő magonc csemetékkel számolva további 2,9 millió új facsemete nő a területeinken. Elmondhatjuk tehát, hogy a tavalyi tavasszal-ősszel és az idei tavasszal összesen közel 6 millió darab kis facsemete fejlődik és nő a Gyulaj Zrt. Tolna megye állami erdeiben. - Célunk a magyar nemzeti erdővagyon fenntartása, védelme, javítása, hogy később, a jövő nemzedékét is szépen zöldellő, minél jobb egészségi állapotú és minőségű erdők vegyék körül. Az erdők amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a természet sokszínűségéhez, gazdagságához, az emberi életfeltételeink – levegő, klíma, vízháztartás - javításához, természetes, környezetbarát nyersanyagot adnak, megújuló energiaforrást is jelentenek, hiszen az erdő megújulása állandó és felelős odafigyelést igényel az erdőgazdálkodóktól. A felnövekvő facsemetéket folyamatosan gondozzuk, védjük, és rendszeres ápoljuk – hangsúlyozta a Zrt. kollektívája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.