Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 21. 08:53, hétfő | Helyi

Hazatértek Tamási 1984-85-ös városrendezési tervdokumentációi

Hazatértek Tamási 1984-85-ös városrendezési tervdokumentációi

A nagykovácsi Daróczi János ajánlotta fel városunknak azt az 1984-85-ben készült tekintélyes méretű tervdokumentációt, mely Tamási általános rendezési tervét tartalmazza.

Tamási egykori történelmének dokumentumai bárhonnan előkerülhetnek. Újabb bizonyíték erre, hogy ezúttal a nagykovácsi Daróczi János ajánlotta fel városunknak azt az 1984-85-ben készült tekintélyes méretű tervdokumentációt, mely Tamási általános rendezési tervét tartalmazza. A városképi, településszerkezeti és műemlékvédelmi vizsgálat tanulmányai több száz oldalasak. Ezen leírásokat az akkori Városépítési Tudományos és Tervező Intézet legnevesebb szakértői készítették városrendezési, műemlékvédelmi, közlekedési közműellátási, ipari, mezőgazdasági, táj- és környezetvédelmi szempontok alapján. A különböző térképekkel is kiegészített dokumentáció pótolhatatlan helyi és történeti vonatkozásaiban mutatja be az ekkor várossá vált Tamásit. Az iratanyag felbecsülhetetlen értéke az a leírásokhoz készített 200-300 eredeti fotó, mely örökségvédelmi nézőpontból teszi láthatóvá városunk településkarakterét. Az egyes régi utcákat végigjárva utcaképi szemszögből láthatóak a különböző történelmi koroknak még 1984-ben meglévő épülettípusai - a földműves-gazdálkodók portái, az iparos polgárok házai és néhány századfordulós közintézményünk. - A több tízezer képeslappal rendelkező és saját kiállításokat is rendező adományozót Kuthy Timót ajándékozta meg gyűjteményéből jó néhány egyedi képeslappal, jó hangulatú személyes találkozásuk alkalmával, így köszönve meg a városunknak tett önzetlen felajánlást. Mi pedig Timót bácsi közreműködői segítségét köszönjük – fogalmazott Kurdi Tibor, a Tamási Helytörténeti Alapítvány elnöke. - A tervdokumentáció feldolgozása után - remélhetőleg egy tavaszi kiállításon - a nagyközönség is megtekintheti a várossá avatásának 35. évfordulóját ünneplő egykori Tamási kortörténeti dokumentumait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 05. 15:00, péntek | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma nálunk már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!