Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Január 21. 12:08, hétfő | PR

Mennyit bír a rétegelt lemez, avagy a rétegelt lemez teherbírása

Mennyit bír a rétegelt lemez, avagy a rétegelt lemez teherbírása

A rétegelt lemez az építőipar egyik leginkább kedvelt alapanyaga, mivel rendkívül strapabíró és a teherbírása is kiemelkedő. Ezen felül pedig rendkívüli a hajlítószilárdsága és a rugalmassági modulusz is, amivel rendelkezik.

A rétegelt lemez az építőipar egyik leginkább kedvelt alapanyaga, mivel rendkívül strapabíró és a teherbírása is kiemelkedő. Ezen felül pedig rendkívüli a hajlítószilárdsága és a rugalmassági modulusz is, amivel rendelkezik.
Mivel a rétegelt lemez páratlan számú, 1-3 mm vastagságú falemezekből áll, amiknek a rostiránya egymáshoz képest 90 fokkal van elforgatva, ennek köszönhetően a lemezünk strapabíró és tartós marad. Természetesen ebben közre játszik a lemezek többszörös préselése is, na meg az, hogy a lapok mindegyike össze van ragasztva. Épp ennek köszönhető, hogy teljes lelki nyugalommal használhatjuk nedves körülmények között is, akkor sem lesz semmi baja.
A rétegelt lemez minden esetben több, jól elkülöníthető részből áll, még ha egységet is alkotnak. Alapvetően 2 részre osztjuk a lemezeket, a borítólapra, ami az alsó és a felső, minden külső hatással érintkező lapokat jelenti. Ezek általában igen ellenálló darabok, hiszen ezek viselik a kívülről érkező terhelést. A másik, az ezek alatt lévő rész a lemez magja, a belső rétege, ami már lehet egy puhább, rugalmasabb anyagból, hiszen nem elvárás, hogy egy anyagból legyenek. Apropó anyag, a rétegelt lemez többféle fa felhasználásával készülhet. A legyakoribbak fenyőből, bükkből, nyár és nyírfából készült rétegelt lemezek.
A puhafából készült darabokat általában ipari felhasználás alá veszik és parkettát, laminált padlólapot készítenek belőlük, szemben a keményfával, mert azok a bútorgyártás területén népszerűek. Sőt, a szekrényeken, bútorokon túl a hajógyártásnál is nagy hasznát veszik a keményfa rétegelt lemeznek. Teherbírás tekintetében rendkívül erős, egy jól kiválasztott rétegelt lemez akár egy minikotró, vagy egy anyagmozgató gép tömege alatt is képes kitartani.
Ha egy igazán sokoldalú és tartós lemezt keresünk, akkor jó szolgálatot tehet a nyírből készült rétegelt lemez, mivel ezek hatékonyan alkalmazhatók kül- és beltéren egyaránt. Kültéren előszeretettel használják színpadok padlózatához, ami természetesen csak a megfelelő felületkezelés után következhet. Ez elengedhetetlen a tökéletes vízállóság érdekében.

Hogy miket keresnek jelenleg? Általában népszerű felhasználási területek jelenleg:
• asztalosipar,
• járműipar,
• belsőépítészet
• csomagolóipar

Ezen területek mindegyikének speciális igényei vannak, így a rétegelt lemez ebből is látszik, hogy milyen sokoldalú, hiszen mindenhol szívesen alkalmazzák a legnagyobb hatékonysággal.
Végül pedig a rétegelt lemezek különböző minőségi osztályokba sorolhatók, melyek közül az A osztályba kerülnek a hibátlan, tökéletes dekorációs elemek, míg a C-be azok, amik bár nem a legszebbek, de egy minikotrót is elbírnak. Éppen ezért fontos, hogy a vásárlás előtt tanulmányozzuk megfelelően a termékek leírását.

Címkék: osb, rétegelt lemez

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.