Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Április 17. 13:41, kedd | Helyi

Példaképeket állítanak a fiatal lányok elé

Példaképeket állítanak a fiatal lányok elé

Bari shej – annyit jelent magyarul, hogy nagylány. Ez a címe annak a projektnek, melynek keretén belül roma lányok továbbtanulási esélyeinek növelésére nyert el támogatást Tamási Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata.

A cél a lányok iskolai lemorzsolódásának csökkentésére, melyre közel 30 millió forintnyi összeget fordíthat a helyi roma önkormányzat. A program január 1-jén indult, és 2019. december 31-én zárul le. - A roma lányok a legnagyobb mértékben veszélyeztetettek a korai iskolaelhagyást illetően – tudtuk meg Brandt Róberttől, Tamási Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnökétől. - Ez a probléma nem mai keletű, régóta küzdünk vele mi magunk is, ezzel a pályázattal most megpróbálunk tenni ellene. Húsz lánnyal dolgozunk együtt a projekt időtartama alatt, kiválasztásuknál figyelembe vettük a szociális körülményeiket, korábbi iskolai hiányzásukat, és igyekeztünk azokat a fiatalokat megtalálni, akikről tudjuk, hogy segítségre szorulnak. Fontos hangsúlyoznom, hogy nem csak roma lányokkal dolgozunk együtt, hanem olyan hátrányos helyzetű, nem roma származásúakkal is, akiknek szintén nagy szükségük van a segítségnyújtásra. A budai szegregátumból, Újvárhegyről, Kosbáról, Rácvölgyről és Öreghenyéről egyaránt vannak résztvevőink. A két év során oktatási intézményekkel, a plébániával, az önkormányzattal, a helyi civil szervezetekkel folyamatos együttműködésben szeretnénk megvalósítani a programot, hiszen lesznek olyan közösségi programjaink, amelyek a városi életet is kicsit felpezsdítik, ebben számítunk majd a partnereinkre. Az Év Roma Tanulója Díjakat is átadjuk, minden évben kiderül, ki az az egy vagy két tanuló, aki megérdemli ezt a címet, megnézzük, önmagához képest mennyit tudott javítani. A projektnyitó rendezvényünkön részt vett a város polgármestere, Porga Ferenc, aki felajánlott egy különdíjat is, a kitüntetett diák(ok) valószínűleg egy testvérvárosunkba utazhatnak majd el. Rengeteg a közösségi rendezvényt terveztünk be a lányoknak, lesz napközis tábor, vidéki táboroztatás, meglátunk különböző oktatási intézményeket, és sikeres roma nőket is igyekszünk meghívni, akik az élet bármely területén jelentős eredményeket értek el, és példaképként állíthatjuk őket a helyi fiatalok elé. Elsőként Járóka Líviát szeretnénk meghívni, aki az Európai Parlament alelnöke lett. Négy mentor áll majd a lányok rendelkezésére a két év során, egyfajta példaképek ők is: Orsós Margit és Kovács Boglárka pedagógusok, Gyuricza Eszter, aki idén diplomázik, valamint Gertner Lívia, akinek egy féléve van vissza a szociális munkás diplomájához. Igyekszünk sok hasznos tartalommal megtölteni az előttünk álló időszakot, és természetesen a húsz főn felüli érdeklődőket sem küldjük el, ugyanúgy segítjük őket is, hiszen a programok elindulása után máris vannak plusz jelentkezőink.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.