Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Június 04. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: teol.hu, fotó: 3100.hu

Szakmájukban az ország legjobbjai között vannak

Szakmájukban az ország legjobbjai között vannak

Az idei Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen Pinczehelyi Patrik és Varga Zoltán a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Mindketten a Szekszárdi Szakképzési Centrum Vályi Péter Szakképző Iskolájának tanulói

– Nagyon sokat tanultam és gyakoroltam azért, hogy minél jobban sikerüljön a verseny – nyilatkozta Pinczehelyi Patrik, akit sikeres szereplésnek köszönhetően mentesítették a vizsga alól, és már iskolába sem kell járnia. A versenyről szólva megtudhattuk tőle, hogy írásbeli, majd szóbeli forduló után egy előválogató következett, ahol egy sámlit, a „nagy versenyen” pedig egy kőműves bakot kellett készítenie. Elégedett volt a munkával, érezte, hogy jól sikerült, és nem volt hiába a sok tanulás és gyakorlás, amivel a versenyre készült.

A szakmaválasztás részéről nem volt véletlenszerű, édesapja is szerkezetlakatos. Sokszor dolgozott otthon, és olyankor ő is besegített, aztán menet közben megtetszett neki a szakma. Patriknak az álláskereséssel sem lesz gondja, a cég, ahol gyakorlaton volt, már jelezte, hogy szeretnék, ha oda menne vissza. De a munka mellett, vagy még előtte, de mindenképpen szeretne továbbtanulni. Rövid távú célja a hegesztő szakma elsajátítása és az érettségi.

A másik dobogós versenyző Varga Zoltán, kőműves. Mint elmondta, a versenyen a feladat falazás, vakolás, hőszigetelés készítése volt, ezt követte a hidegburkolás, valamint áthidaló készítése, azaz egy komplett fal felépítése annak szinte minden „tartozékával”, mindez két nap és tizenkét óra alatt. Bár nem volt könnyű, de megbirkózott vele, hiszen rengeteg időt fektettek a felkészülésbe. A verseny írásbeli része januárban volt, erre már szinte a tanév elejétől készült, iskola után, nap mint nap. A fordulót sikerrel vette, ahogy az elődöntőt is a végső megmérettetés előtt.

Persze a gyakorlati felkészülésről sem szabad megfeledkezi: rengeteg vakolás, falazás, hidegburkolás. Zoltán elárulta, hogy eredetileg más szakmában gondolkodott, de ahogy elkezdte tanulni, megfogta a kőműves szakma sokoldalúsága, változatossága. Állásajánlatot is kapott már, mégpedig a verseny másnapján. Mielőbb dolgozni szeretne, de tanulni is, mert az eredmény azt mutatja, megéri. Célja, hogy megszerezze a mester fokozatot, és saját vállalkozása legyen.

Büszkék az oktatók

Pinczehelyi Patrik gyakorlati oktatója Deák Miklós volt. A felkészítő elégedett az eredménnyel, és büszke tanítványára. Mint elmondta, akik az első tíz közé kerültek, mindannyian győztesek, hiszen szakmájuk országos legjobbjai. A kiváló eredményt Patrik száz százalékosan megérdemelte, ahogy diáktársa, Mátyás László is, aki a hatodik helyen végzett. Varga Zoltán gyakorlati oktatója Farkas József volt. A felkészítő tanár nagyon büszke tanítványára, mint mondta, megérte a sok munka, felkészülés. Diákját tehetséges, szorgalmas embernek ismerte meg, aki méltán ért el jó eredményt, és bízik abban, hogy jó szakemberként az életben is tud majd érvényesülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!