Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Október 23. 19:35, hétfő | Helyi

Tamási Város Érdemes Pedagógusa: Gubiczáné Dörnyei Aranka

Tamási Város Érdemes Pedagógusa: Gubiczáné Dörnyei Aranka

A tehetséggondozást nagyon fontosnak tartotta, versmondó, mesemondó versenyekre készítette tanítványait nagy szakértelemmel, akik kiemelkedő teljesítményükkel legtöbbször a helyezettek közt szerepeltek.

Gubiczáné Dörnyei Aranka általános iskolai tanulmányait a törökkoppányi iskolában végezte, majd Kaposvárra került középiskolába, ahol a Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, és igazgatási ügyintéző, gyors-gépíró szakképesítést szerzett. Ezt követően tanítóként kezdett dolgozni Magyarkeszin és Nagyszokolyban, közben levelező tagozaton tanult, és 1979-ben diplomázott a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán.
1980-tól 1983-ig Budapesten tanított. Ebben az időszakban házasságot kötött, majd megszülettek gyermekei. A család Budapestről Tamásiba költözött és itt telepedtek le, ő a város 2. számú Általános Iskolájába, ahol annak jogutód intézményében dolgozott azóta is.
Osztálytanítóként a rábízott tanítványok személyiségének minél sokrétűbb fejlesztését tartotta szem előtt. Munkaköri feladatai mellett tanfolyamokon bővítette ismereteit, elsősorban tanulás módszertani, korszerű és hatékony tanítás-módszertani képzéseken vett részt. Ezen túl a drámapedagógiában, a művészetpedagógiában gyarapította tudását saját maga és növendékei örömére. A magyar nyelv és irodalom tanítása során nagy hangsúlyt fektetett tanítványai szép beszédre való nevelésére, diákjai sok mondókát, verset sajátítottak el, gyakran készültek irodalmi, zenei, táncos darabok előadására. A felkészítések során mindig törekedett az igényes megjelenítésre, koreográfiára, ennek eredményeként csoportjai gyakran szerepeltek iskolai és városi előadásokon. Ebből is látható, hogy a tehetséggondozást nagyon fontosnak tartotta, versmondó, mesemondó versenyekre készítette tanítványait nagy szakértelemmel, akik kiemelkedő teljesítményükkel legtöbbször a helyezettek közt szerepeltek. Egész pályája során különösen nagy hangsúlyt fektetett a rászoruló, hátrányos helyzetű gyerekek támogatására. E munka tudatos végzéséhez több továbbképzésen, tanfolyamon vett részt. Osztályfőnökként jó kapcsolatot ápolt a gyerekek szüleivel, ezért mindig számíthatott segítő közreműködésükre. Tanítványaival rendszeresen vettek részt színházi előadásokon, tanulmányi kirándulásokon, ezzel is új élményekre, hasznos ismeretekre tehettek szert a gyerekek.
A németországi Wurzen és Tamási testvérvárosi kapcsolatának keretében működő iskolai csereprogram támogatója, aktív résztvevője, ezzel előmozdítva azt a törekvést, hogy a magyar diákoknak lehetőségük legyen a német nyelv gyakorlására, az ottani kultúra megismerésére.
Gubiczáné Dörnyei Aranka 40 évet töltött el a pedagógus pályán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!