Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Február 14. 08:21, szerda | Helyi

Tamásinak is óriási lehetőség a Paks II. beruházás

Tamásinak is óriási lehetőség a Paks II. beruházás

A DÁM Önkormányzati Társulás rendkívüli ülésére látogatott el Süli János, a Paks II. beruházást felügyelő miniszter, hogy az érintett önkormányzatok polgármestereit a jövőbeli fejlesztésekről tájékoztassa.

Egész Tolna megyének, így Tamásinak is óriási lehetőség a Paks II. beruházás, hiszen nem vagyunk nagy távolságra az atomerőmű városától. Porga Ferenc, Tamási polgármestere kiemelte: a létrejött találkozó azért kiemelten fontos, mert Süli János találkozhatott a térség polgármestereivel, így fel tudják mérni közösen azokat a lehetőségeket, igényeket, amivel a térség be tudna kapcsolódni a fejlesztésekbe. - Térségünk hagyományosan nagy mezőgazdasági múlttal rendelkezik, így különösen fontos szerep jut neki, fontos, hogy akár önkormányzati, akár települési szinten számba vegyük az együttműködési lehetőségeket – hangsúlyozta Porga Ferenc. - Paksra és környékére több ezer ember érkezik, így őket el kell látni élelmiszerrel, különböző szolgáltatásokkal. Azt gondolom, most az a kötelességünk, hogy ezt a vissza nem térő lehetőséget minél jobban kihasználjuk. Régóta tervezzük például a fornádi kertészetünk továbbfejlesztését, ez is egy lehetőség a sok közül.
Süli János, Paks bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter a találkozón elmondta: a régiót fontos tájékoztatni arról, hogy milyen erőmű beruházás zajlik a közelükben. - Itt is lehetőség lesz térségfejlesztésre – szögezte le. – Az a feladatunk, hogy felmérjük, mire van pontosan igény, hol vannak olyan elhagyatott gyárépületek, üzemek, iskolák, amelyek már nem működnek, hiszen nekik is lehet olyan szerepet találni a következő években, ami hosszútávon fenntartható, hogy ne csak addig szolgálják a település javát, amíg az erőmű építése zajlik, hanem később is. Természetesen ezért mindnyájunknak meg kell dolgozni, de sok mindenben látok lehetőséget: akár beszállítás, élelmiszertermelés, vagy épp élelmiszer feldolgozás terén. A Tamásiban zajlott fórum a közöttünk levő párbeszéd első alkalma, hamarosan sor kerül a következőre is. Becskeházi Attila, a paksi bővítésért felelős államtitkár a találkozón arról számolt be, hogy a csúcsidőszakban, vagyis 2022 környékén az orosz fővállalkozó tervei szerint közel hétezer munkavállaló valósítja meg a beruházást. Ez az ide hosszabb-rövidebb időre érkező családtagok létszámával együtt meghaladja a tízezer főt, akiket el kell látni élelmiszerrel. - Tervezzük egy innovatív agrárfejlesztési program kidolgozását és megvalósítását, melyre szívesen várjuk Tamási, és a társuláshoz tartozó települések kapacitásait is mind nyersanyag termelési oldalon, mind élelmiszer feldolgozási oldalon – emelte ki. - A nagy beruházások a térség erőforrásait használják folyamatosan, legyen szó humán-, vagy fizikai erőforrásról. Ez a beruházás ráadásul akkora volumenű, hogy érinti az egész nemzetgazdaságot, ám elsősorban mégis a lokalizációban lévő települések erőforrásaira támaszkodik, és használja annak infrastruktúráját. Az orosz fővállalkozó tervei szerint kb. háromezer vállalkozás fordul meg itt a beruházás tíz esztendeje alatt, nekik ki kell alakítani például olyan telephelyeket, ahol tárolhatják az eszközeiket, gépeiket. Természetesen munkavállalóként, a térség vállalkozóiként is lehet csatlakozni egyrészt magához a beruházáshoz közvetlenül, másrészt ahhoz a térségfejlesztési programhoz, melyben már most több száz projekt látszik körvonalazódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 05. 15:00, péntek | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma nálunk már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!