Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Január 15. 10:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Szinák Renáta

Tél van – ne feledkezzünk meg a madarakról sem!

Tél van – ne feledkezzünk meg a madarakról sem!

A Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézmény diákjai természetbarát anyagokból készítettek madáretetőket, melyek az iskola környékén várják élelemmel a madarakat

- A madarak gyorsan megszokják az etetőhelyeket és számítanak is a kihelyezett táplálékra, így évről-évre visszatérnek ugyanazokra a helyekre - tudtuk meg Kecskés Katalintól, a Díszállat Szaküzlet tulajdonosától. - Akik régóta etetik őket, tudják, hogy október körül megjelennek a madarak, és kérik az eleséget. Időjárás függvénye persze, hogy mennyit fogyasztanak belőle, havazás esetén, amikor máshol már nem találnak táplálékot, többet igényelnek. Egyik legfontosabb táplálékuk a fekete, apró szemű napraforgó, hiszen ennek magas a zsírtartalma, amely energiát ad nekik. Lehet kihelyezni faggyúgolyót is, ez marhazsiradékból készül, és különböző magokat kevernek bele. Kaphatók még kevert magok is, ezek 5-6-8 féle magból állnak, szintén nagyon szeretik a madarak. Ha otthon van esetleg dió, hiába avas már, annak is nagyon örülnek például a cinkék. Almával szintén etethetünk: szúrjuk fel az ágra vagy rögzítsük a fára a gyümölcsöt, vagy akár csak a héját, hiszen az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli. Disznóvágáskor maradt faggyút, vagy töpörtyűt is kihelyezhetünk, arra azonban figyeljünk, hogy sós szalonnát soha ne rakjunk ki! A só vízelvonó hatása miatt a madarak kiszáradhatnak és elpusztulhatnak, hiszen télen folyadékot is nehezebben találnak.

- A Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben a minden évben megrendezett Vályi napon a változatos programok mellett a diákok kreatív munkáiból Madár – lak kiállítást is rendeztünk - mesélte Papp Lívia, az iskola öko munkacsoportjának vezetője. - Kilenc osztály képviseltette magát a természetbarát anyagokból készített madáretetőkkel. A kiállítás célja nem csak a madarak téli ellátására hívta fel a figyelmet, hanem az újrahasznosítás lehetőségeit is szem előtt tartotta. Az iskola öko-folyosólyán egy hétig voltak megtekinthetők az ötlet gazdag munkák, majd a lelkes tanulók az öko-parkban és az iskola környékén helyezték el a madarak téli menedékeit.

A Zalaerdő Zrt. madáretető szépségversenyére is benevezésre került az elkészült etetőkből néhány, melyekre az alábbi linken lehet szavazni:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.393418190825626.1073741881.150586001775514&type=3

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 09. 08:14, kedd | Helyi

Eltűnt Orsós Veronika Melinda és Fodor Krisztina

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.