Városlista
2021. szeptember 26, vasárnap - Jusztina

Hírek

2011. Augusztus 20. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

"0" forintos lesz a devizaadós-mentő közjegyzői díj

Újabb, a bajba jutott lakáshiteleseket segítő intézkedésről született kormányzati döntés.

Nem terhelhető az ügyfélre közjegyzői díj az árfolyamrögzítéssel járó hitelszerződés-módosításért, illetve az alapján tett tartozás elismerő nyilatkozatért. Ezek kiállítását, lebonyolítását az ügyfelek számára ingyenesen kell biztosítani - ez áll a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság közleményében.

A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsön-szerződésmódosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező pénzügyi intézmény (tehát a bank) köteles - ezt írja elő a közigazgatási és igazságügyi miniszter hamarosan megjelenő rendelete.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság közleménye szerint az ügyfelek számára „nulla forintos” közjegyzői díj előírásával a kormány egy újabb lehetséges terhet kíván levenni a bajba jutott devizahitelesekről, akiknek jelentős része két gyermeket nevelő család, ahogy az egy frissen végzett statisztikai jelentésből kiderül.

Az augusztus 12-én életbe lépett árfolyamrögzítéshez kapcsolódó gyűjtőszámla-hitel létesítés közjegyzői díjáról a kormány képviselői korábban szakmai szintű egyeztetést kezdeményezett a bankszövetség és az Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviselőivel. A közjegyzők 10-20 ezer forintos közjegyzői díj megállapítását kérték, ezt a javaslatot a kormány nem fogadta el, a bajba jutottak rendkívül nehéz, minden forint kiadásra érzékeny pénzügyi helyzetére tekintettel.

Az árfolyamgát, mint az ötpontos otthonvédelmi akcióterv egyik eszköze egy hete lépett életbe, az adósok az év végig írásban kérhetik bankjuktól a bevezetését. A 2014. december 31-ig kérhető árfolyamgát után sem emelkedhet a devizaadósok törlesztőrészlete 15 százaléknál nagyobb mértékben. Az erről szóló rendeletet nemrég adta ki a kormány.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 26. 15:08, vasárnap | Belföld

Babakocsit toló nőt akart kirabolni a fiú

Azonosították a rendőrök azt a 16 éves fiút, aki a gyanú szerint egy babakocsit toló asszonytól akarta elrabolni a táskáját, sikertelenül. Rablás bűntette kísérlete miatt vették őrizetbe.

2021. Szeptember 26. 14:05, vasárnap | Belföld

Még 400 ezer 60 év feletti nem olttatta be magát

Még 400 ezer 60 évnél idősebb ember nem olttatta be magát Magyarországon, pedig a koronavírus ellen beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik

2021. Szeptember 26. 13:00, vasárnap | Belföld

Boltban tört-zúzott, nőt bántalmazott

A pásztói rendőrök őrizetbe vették a 31 éves férfit.

2021. Szeptember 26. 10:02, vasárnap | Belföld

Évi csúcsot döntött az egy nap alatt elfogott migránsok száma

Pénteken 750 embert fogtak el a magyar határ illegális átlépése miatt. Ez idén csúcsnak számít - emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatorna szombat esti műsorában.