Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 27. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A bántalmazás megváltoztatja a gyerekek DNS-ét

A gyermekkori erőszak, bántalmazás annyira mély hatással, traumával van az illetőre, hogy még a DNS-ét is megváltoztatja úgy, hogy genetikai állománya évekkel idősebbnek tűnik tényleges életkoránál.

Állítják az Észak-karolinai Duke Egyetem kutatói.

Azoknak a tízéves gyerekeknek a DNS-ében, akiket már korábban bántalmaztak a szakemberek, olyan kopásokat figyeltek meg, amelyek normális esetben az öregedés jelei.

A vizsgálat keretében a szakemberek a gyerekeket 5,7 és 10 éves korukban vizsgálták meg, s rövidebb telomérákat találtak azok DNS-ében, akik bántalmazásnak voltak kitéve. „Ez az első eset, amikor rámutattunk, hogy a telomérák gyors ütemben rövidülhetnek akár fiatal korban is, ha a gyereket stressz éri' – mondta Idan Shalev, az egyetem kutatója.

A telomérák a kromoszómák végét lezáró DNS szakaszok, amelyek megvédik a DNS szálat a felbomlástól. Amikor pedig a teloméra sérül vagy megrövidül, a sejtek kettéosztódásának lehetősége is csökken. Tehát a rövidebb telomérák különböző betegségekkel köthetőek össze, mint a szívbetegség, demencia és bizonyos daganatos megbetegedések. A tanulmányról a canada.com számol be.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére