Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 24. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstrál a BDSZ

A bányásznyugdíjak módosítása miatt demonstrál a BDSZ

Múlt év elejétől hátrányosan módosította a kormány a bányászok nyugdíjazásának szabályait, a szakszervezet ígéretet kapott ezek korrigálására, de ez elmaradt, így a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) kedden megtartja a korábban meghirdetett, de elhalasztott demonstrációját - jelentette be Rabi Ferenc elnök csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtti demonstráción a szakszervezet petíciót ad majd át a miniszter képviselőjének.
A dokumentum három pontban foglalja össze a szakszervezeti követeléseket: a külfejtésen dolgozó szénbányászok kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, és a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza eredeti járandóságukat!
A külfejtési dolgozók a Mátrai Erőmű Zrt. egyes cégeinél vannak vagy voltak alkalmazásban. A 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja az egészséget, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, amelyet múlt év elejétől megvont tőlük a kormány - mondta az elnök.
A kedvező nyugdíjátlag-számítás azt jelentette, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, és a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, azok ez utóbbit kapták.
A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság, egészében elveszítették a nyugdíjukat. A többiek - rokkantságuk függvényében - 27 800, illetve 45 000 forintot kaptak. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához - ismertette.
Az elnök szólt arról is, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis már kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint. A bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba. Így több mint 10 ezer emberért demonstrál kedden a BDSZ - mondta Rabi Ferenc.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk