Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Február 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

73 brit képviselői hely szabadul fel az Európai Parlamentben, amelyből 27-et a tagállamok egy része között osztanának szét, míg a maradékot az esetleges későbbi bővítésre tartalékolnák.

Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: az egyes tagországokra jutó képviseleti helyek csökkenő mértékben arányosak a lakosság számával.

„Ezt azt jelenti, hogy minél népesebb egy tagállam, annál több szavazópolgárt képvisel egy európai parlamenti képviselő. A nagy tagállamok azt mondják, hogy a csökkenő arányosság elve nem érvényesül maradék nélkül jelenleg az Európai Parlamentben” – közölte a szakértő.

Az Európai Tanács ülése dönt a parlament összetételéről
A nagy tagállamok képviselik azt az elvet, hogy a felszabaduló 73 brit mandátum egy részét el kell osztani a bent maradó tagállamok között, úgy, hogy alapvetően „a nagyokat kompenzálják” – mondta. A jövő hét pénteki Európai Tanács ülése fog dönteni az Európai Parlament 2019 utáni összetételéről – tette hozzá.

Az Európai Parlament napokban elfogadott határozata arra utal, hogy nem osztanák el mind a 73 mandátumot, hanem tartalékolnának a bővítésekre – vélekedett Tóth Norbert.

Az Európai Parlament kezdeményezi a mandátumok elosztását, de végül az Európai Tanácsnak kell egyhangú szavazással eldönteni azt, hogyan osztják meg a mandátumokat egymás között a tagállamok – közölte.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során