Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Május 08. 15:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

A fele sem ért célba az 1 százalékoknak

A fele sem ért célba az 1 százalékoknak

Tavaly 32 milliárd forintot ajánlhattak volna fel személyi jövedelmadójukból (szja) az adófizetők az egyházaknak, civil szervezeteknek, illetve a Nemzeti tehetségprogramra, végül ebből 14,5 milliárdról nyilatkoztak.

Május 20-án lejár az szja-bevallás határideje, eddig dönthetik el az adófizetők, felajánlják-e adójuk egy-egy százalékát, és ha igen, melyik szóba jöhető szervezetnek küldik el az összegeket – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Az egyik százalékkal az arra jogosult civil szervezetek tevékenységét segíthetik az adózók, a másik százalékot 31 egyház valamelyikének vagy a Nemzeti tehetségprogramnak juttathatják.

Tállai András a lapnak nyilatkozva arra biztatott mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel. Elmondta, hogy május 2-ig az adófizetők 485 ezer rendelkező nyilatkozatot adtak be elektronikus úton, tavaly ugyanezen napig 424 ezer nyilatkozat futott be az internetes felületen.

Az államtitkár kiemelte, hogy többféle módon lehet határozni az egy százalékok kedvezményezettjeiről: a nyilatkozatot nemcsak az interneten, hanem hagyományos módon, papíralapon is el lehet juttatni az adóhivatalhoz.

Tavaly 1,8 millió nyilatkozat érkezett a civil egy százalékok ügyében, 8,3 milliárd forinthoz juttatva a civil szerveződéseket, a 31 egyház számára egymillió felajánlást tettek az adózók, összesen 4,8 milliárd forint sorsáról döntve. A Nemzeti tehetségprogramra közel háromszázezer felajánlónak esett a választása, akik jelentős, 1,4 milliárd forintot szántak erre a feladatra – ismertette Tállai András.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt