Városlista
2019. december 13, péntek - Luca

Hírek

2019. Augusztus 12. 08:47, hétfő | Helyi

A füstölt termékkel kihívás bánni

A füstölt termékkel kihívás bánni

Tizenhét csapat mérettette meg magát az idei Tamási Bogácsmestere főzőversenyen. A legjobbnak ezúttal egy babos étel bizonyult.

A háromtagú zsűri elé főként paprikás ételek, pörköltek, gulyások kerültek, de mint minden évben, ez alkalommal is akadtak különlegességek - akár húsokban, akár zöldségfélékben - amik nem minden nap készülnek a konyhákban.
Gerván Kázmérné, a Vályi Péter Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettese, Jakab Jánosné mesterszakács, és Kovács János, Venesz-díjas mesterszakács összeszokott csapatot alkotnak évek óta. Lehet mondani, hogy egy húron pendülnek, hiszen a legnagyobb pontszám eltérés az ételek zsűrizése közben mindössze három pont volt. Vita sosincs köztük, inkább azon szoktak gondolkodni közösen, ha két azonos pontszámú étellel van dolguk. Ilyenkor azt mérlegelik, hogy melyik étel volt ötletesebb, melyikben volt több szakmaiság vagy épp belefektetett munkaidő. Kovács János azt is megosztotta velünk: szerinte a kevesebb néha több, az egyszerűbb néha különlegesebb. - Számomra ezen a versenyen valóban az egyszerű volt a különleges, ez azt jelenti, hogy nem sok komponenssel készül el az étel. Ma, amikor különböző konyhák hatásai érződnek a főzésen, sokra értékelem a natúr készítményeket, az egyszerűbb ételeket. Azokat, amiket valamikor a családok a paraszti konyhákban készítettek, például az itt bemutatott krumpli kását, amelyet én szívesen látnék köretként akár egy étteremben is. Szerencsére a főzőverseny szakácsaira sem volt jellemző a túlgondolás, mindössze néhány apró dolog volt problémás. Külön örvendetes, hogy Tamásiban zömmel a középkorú és idősebb korosztály tagjai főznek, ám mindig megjelenik egy fiatalabb réteg is. Míg a Trófea fesztivál főzőversenyén azt látjuk, hogy főként férfiak főznek, addig ezen a versenyen a férfiak és nők aránya közel egyforma. Hogy melyik ételt választottuk a győztesnek? Ez idén egy babétel volt, mely az íz összhangjával tűnt ki a többi közül. Az ételnek ugyanis egy nehézségi foka az, ha füstölt terméket használunk hozzá. Ezzel úgy dolgozni, hogy ne legyen túlsúlyban a füstölt íz, és a só is összhangban maradjon, nem kis feladat. A győztes csapatnak mégis kiválóan sikerült. Nálam két kategória van a kiválóságban: az egyik, hogy azt mondom az ételre, szívesen ennék még belőle. Amikor ezt fokozni akarom, azt mondom, hogy az étteremben még pénzt is adnék érte. Erre a csülkös bablevesre pedig az a helyzet, hogy mindkét állítás igaz volt.


I. helyezett, a Tamási Bográcsmestere cím birtokosa: Penny Market csapata (elkészített étel: csülkös bableves)
II. helyezett: Csallósné Pénzes Edit (elkészített étel: Hétvezér tokány juhtúrós puliszkával)
III . helyezett: Esthajnal Nyugdíjas Klub (elkészített étel: betyárgombóc)
Különdíj: Lakos Péter (elkészített étel: csülökpörkölt)

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 11. 10:42, szerda | Helyi

Adj Magadból egy keveset, hogy másnak lehessen

Ezzel a szlogennel hirdettek akciót Iregszemcsén.

2019. December 11. 10:41, szerda | Helyi

Közel harminc millió forintnyi támogatás jutott Tolna megyébe

A Tamási Önkormányzati Tűzoltóság 3 400 000 forint támogatásban részesült.

2019. December 11. 10:38, szerda | Helyi

Példaértékűen fogtak össze a polgárőrök

A közelmúltban egy nagyszabású sportrendezvény alkalmával voltak a szervezők segítségére.

2019. December 09. 12:00, hétfő | Helyi

Mikulás-napi akciót tartottak Tolna megyében

Az egyenruhások ajándékkal kedveskedtek a szabálykövető autósoknak.