Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2021. Február 18. 15:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A harmadik hullám kezdetén vagyunk

A harmadik hullám kezdetén vagyunk

Az adatok szerint egyértelműen emelkedő szakaszba lépett a fertőzöttek száma, így a koronavírus-járvány harmadik hullámának kezdetéről beszélhetünk - közölte az országos tisztifőorvos csütörtökön.

Müller Cecília sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt napokban számos járványügyi mutató romlott, szerdán 2853-mal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A kórházakban nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik az ápoltak száma: jelenleg 4021 ember szorul kórházi kezelésre, a lélegeztetőgépen lévő betegek száma 332-re emelkedett, és 104-en hunytak el. Az aktív fertőzöttek száma is növekedett, 78 625-en otthonukban vagy valamelyik kórházban gyógyulnak - ismertette a számokat a tisztifőorvos. Hozzátette: ezért is nagyon fontos az oltási terv pontos, folyamatos és következetes végrehajtása

Elhangzott, Magyarországon jelenleg többféle oltóanyag engedélyezett; a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagokkal már megkezdődtek az oltások, a kínai Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják. Igyekeznek mind a dokumentáció átnézésével, mind a laboratóriumi vizsgálatokkal mielőbb végezni, hogy az oltóanyagot minél előbb rendelkezésre tudják bocsátani.

Jelezte, csütörtök este is várnak még egy oltóanyagszállítmányt az AstraZenecától, azonban a 88 ezer adag helyett 83 500 adag érkezik, ami 41 750 ember oltására lesz elég. Ezt a mennyiséget jövő héten tervezik kiszállítani az háziorvosokhoz.

Müller Cecília elmondta, hogy ismét "munkába állnak" a szűrőbuszok, ahol antigénalapú gyorsteszt elvégzésére lesz lehetőség azoknál, akiknél a háziorvos megrendelte azt.

A szűrőbuszhoz érkezőknél amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai - szintén a helyszínen - elvégzik a PCR-tesztet is, amit laboratórium értékel majd ki.



Budapesten három helyen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának parkolójában, a csepeli Deák téri piacnál és a Papp László sportaréna F1-es bejáratánál várják a szűrésre érkezőket a buszok hétköznap 9-17 óráig.

A szakember elmondta azt is, hogy az enyhe oltási reakciókat nem kell jelenteni, azonban a súlyosakat igen, és ha valakinél az első oltás után ilyen jelentkezik, akkor a második dózist nem kaphatja meg. Arra vonatkozóan külön vizsgálat szükséges, hogy az illető másodszorra beoltható-e egy másfajta vakcinával - tette hozzá.

Kérdésre elmondta, hogy az egynapos műtéti beavatkozások előtt előírt PCR-tesz elvégzése ingyenes.

Arra a kérdésre, hogy a szennyvízvizsgálatoknál ki tudják-e mutatni a koronavírus mutációját, Müller Cecília azt válaszolta, hogy erre is külön módszert dolgoztak ki az népegészségügyi központban. Reményei szerint jövő héten már be tud számolni arról, hogy a találtak-e a szennyvízmintákban mutáns vírusra utaló jelet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.