Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2019. Június 20. 14:22, csütörtök | Helyi

A hobbi, amelyhez elhivatottság is kell

A hobbi, amelyhez elhivatottság is kell

A Tamási Polgárőr Egyesület tagjai szakadó esőben, sárban, vagy épp a tűző napon is mennek, hogy felkutassák az eltűnt személyeket, ha arra van szükség.

A Tamási Polgárőr Egyesület 1998.08.28-án alakult, napjainkban is aktívan működő egyesület. Tagjai szabadidejükben, családtól, pihenéstől elvett időben, önként, ellenszolgáltatás nélkül végzik vállalt feladatukat a közbiztonság, a tamási lakosok biztonsága érdekében. Az egyesület életében a rendszeres szolgálatellátáson túl előfordulnak rendkívüli események, melyekre nem lehet előre felkészülni. A Tamási Polgárőr Egyesület legutóbbi rendkívüli eseménye - melyre a Tamási Rendőrkapitányságtól kaptak felkérést a járási polgárőr egyesületekkel közösen - egy idős bácsi eltűnése volt, de találkoznak a városban családi veszekedéssel, lopásokkal és sajnos szinte már rendszeresnek mondható rongálással is. Jelenleg tizennégy polgárőrük látja el rendszeresen a szolgálatot, ezzel hozzájárulva tamási lakóinak szubjektív biztonságérzetéhez. – Vannak olyan esetek, amikre nem lehet felkészülni, mint például a családon belüli erőszakok, az eltűnések. Legutóbb egy idős bácsi tűnt el Szemcsepusztán, de szerencsére élve, néhány óra alatt a kereső csapat rátalált – nyilatkozta lapunknak Péter Csaba, az egyesület elnöke. Kollégája, Lakos Antal alelnök elmondta: a közelmúltban egy verekedés miatt kértek tőlük segítséget. A szomszédja házában ment neki a háztulajdonosnak annak barátja, miután italozás után szóváltásba keveredtek. Olyan esetük is volt, amikor egy háznál rendszeresen láttak el visszatérő járőrszolgálatot, mert állítólag egy illető bejárkált az ingatlanba. Elfogni nem tudták, ám később el is tűnt a környékről. A Tamási Polgárőr Egyesület tagjai két autóval, kerékpárokkal, rádiókkal, éjjellátókkal és kutatólámpákkal járják a várost. Ahogy magukról mondják, sokak számára láthatatlanok. A városban zajló rendezvények szinte mindegyikéhez kérik a közreműködésüket, de gyakoriak a rendőrséggel szervezett közös akcióik, valamint a Pénzügyőrség rendszeresen felkéri őket hatósági tanúnak. A tagoknak a biztos megélhetés érdekében több munkahelyük van; korosztályukat tekintve 40-50 év felettiek. Kevés, mindössze kettő-három köztük az ifjú polgárőr. Ahogy az elnök fogalmazott: nehéz a fiatalokat meggyőzni, hogy csatlakozzanak hozzájuk, hiszen nincsenek nagy érmes, serleges elismeréseik. Ehhez a fajta „hobbihoz” kell egy bizonyos fokú elhívatottság. Szakadó esőben, sárban, kukoricásban, a tűző napon mennek, hogy például felkutassák az eltűnt személyeket. Nem feltétlenül minden fiatal álma ez az elfoglaltság. Ennek ellenére az egyesület vezetősége törekszik az állomány frissítésére, fiatalítására. A lakosság mindennapjaiban próbálnak részt venni, ezzel szeretnék gyermekeik, unokáik biztonságos, élhető jövőjét megteremteni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Már német nyelvből is tehető nyelvvizsga a gimnáziumban

Októberben szervezik az első vizsgát, melyre várják a jelentkezőket.

2019. Július 17. 10:00, szerda | Helyi

Dörgicse – Szentantalfa a tamási természetjárók hétvégi úti célja

A csoport a Balaton-felvidék egyik legszebb fekvésű településére, Dörgicsére utazik július 20-án.

2019. Július 17. 06:00, szerda | Helyi

Regölyben járt az Ízőrzők stábja

A Duna Televízióban látható műsor a régi magyar konyha hagyományos ízeit kutatja fel.

2019. Július 16. 12:00, kedd | Helyi

Egy hónapig tárgyalási szünet lesz a bíróságokon

A Bonyhádi, a Dombóvári, a Paksi és a Tamási Járásbíróságon, a Szekszárdi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon az ügyfélsegítő nap szünetel.