Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 20. 14:22, csütörtök | Helyi

A hobbi, amelyhez elhivatottság is kell

A hobbi, amelyhez elhivatottság is kell

A Tamási Polgárőr Egyesület tagjai szakadó esőben, sárban, vagy épp a tűző napon is mennek, hogy felkutassák az eltűnt személyeket, ha arra van szükség.

A Tamási Polgárőr Egyesület 1998.08.28-án alakult, napjainkban is aktívan működő egyesület. Tagjai szabadidejükben, családtól, pihenéstől elvett időben, önként, ellenszolgáltatás nélkül végzik vállalt feladatukat a közbiztonság, a tamási lakosok biztonsága érdekében. Az egyesület életében a rendszeres szolgálatellátáson túl előfordulnak rendkívüli események, melyekre nem lehet előre felkészülni. A Tamási Polgárőr Egyesület legutóbbi rendkívüli eseménye - melyre a Tamási Rendőrkapitányságtól kaptak felkérést a járási polgárőr egyesületekkel közösen - egy idős bácsi eltűnése volt, de találkoznak a városban családi veszekedéssel, lopásokkal és sajnos szinte már rendszeresnek mondható rongálással is. Jelenleg tizennégy polgárőrük látja el rendszeresen a szolgálatot, ezzel hozzájárulva tamási lakóinak szubjektív biztonságérzetéhez. – Vannak olyan esetek, amikre nem lehet felkészülni, mint például a családon belüli erőszakok, az eltűnések. Legutóbb egy idős bácsi tűnt el Szemcsepusztán, de szerencsére élve, néhány óra alatt a kereső csapat rátalált – nyilatkozta lapunknak Péter Csaba, az egyesület elnöke. Kollégája, Lakos Antal alelnök elmondta: a közelmúltban egy verekedés miatt kértek tőlük segítséget. A szomszédja házában ment neki a háztulajdonosnak annak barátja, miután italozás után szóváltásba keveredtek. Olyan esetük is volt, amikor egy háznál rendszeresen láttak el visszatérő járőrszolgálatot, mert állítólag egy illető bejárkált az ingatlanba. Elfogni nem tudták, ám később el is tűnt a környékről. A Tamási Polgárőr Egyesület tagjai két autóval, kerékpárokkal, rádiókkal, éjjellátókkal és kutatólámpákkal járják a várost. Ahogy magukról mondják, sokak számára láthatatlanok. A városban zajló rendezvények szinte mindegyikéhez kérik a közreműködésüket, de gyakoriak a rendőrséggel szervezett közös akcióik, valamint a Pénzügyőrség rendszeresen felkéri őket hatósági tanúnak. A tagoknak a biztos megélhetés érdekében több munkahelyük van; korosztályukat tekintve 40-50 év felettiek. Kevés, mindössze kettő-három köztük az ifjú polgárőr. Ahogy az elnök fogalmazott: nehéz a fiatalokat meggyőzni, hogy csatlakozzanak hozzájuk, hiszen nincsenek nagy érmes, serleges elismeréseik. Ehhez a fajta „hobbihoz” kell egy bizonyos fokú elhívatottság. Szakadó esőben, sárban, kukoricásban, a tűző napon mennek, hogy például felkutassák az eltűnt személyeket. Nem feltétlenül minden fiatal álma ez az elfoglaltság. Ennek ellenére az egyesület vezetősége törekszik az állomány frissítésére, fiatalítására. A lakosság mindennapjaiban próbálnak részt venni, ezzel szeretnék gyermekeik, unokáik biztonságos, élhető jövőjét megteremteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.