Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvénytervezet

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvénytervezet

A halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja a halgazdálkodási törvény újraszabályozása. A közigazgatási egyeztetésen lévő tervezet véleményezésének határideje: 2013. április 2.

A jelenlegi szabályozással ellentétben az új törvénytervezet szigorúan szabályozza és korlátozza a természetes vizeken folyó halászatot, de biztosítja a helyi piacok halellátását és a halászati hagyományok megőrzését. A halászati őrzés fejlesztésével, valamint a természetes vizekből származó haltermékek forgalmazásának szabályozásával elérhető, hogy csökkenjen az illegálisan kereskedelmi forgalomba kerülő természetes-vízi halak mennyisége.

A törvény célja, hogy tovább növelje a horgászat lehetőségeit: több hal legyen a vizeinkben, egyszerűbb legyen horgászni és nagyobb teret kapjon az egyesületek szakmai tevékenysége. Bár fontos célkitűzés, hogy a horgászat lehetőségei bővüljenek, a szabályozásnak az egész társadalom igényeit kell szolgálnia. Ebbe beletartozik a mintegy 1500 hobbi halász hozzáférése a vizekhez, a halászati hagyományok ápolása, a lakosság legális úton történő halellátása a természetes-vízi halfogásból, valamint az idegenhonos halfajok szelektív halászata.

A természetes vizeken átalakul a halászat szerepe. Fő feladata a halállomány szelekciós halászata, emellett biztosítja, hogy a helyi piacokon legális forrásból származó halat kínáljanak. A készülő törvény korlátozza a halászatot, de ezzel tisztább viszonyokat teremt, ami hosszú távon kiszámíthatóvá és fenntarthatóvá teszi a természeti erőforrással való felelős gazdálkodást.

A Vidékfejlesztési Minisztérium törvénytervezete letölthető: kormany.hu

Véleményezési határidő: 2013. április 2.

Az észrevételeket a kszo@vm.gov.hu címre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.