Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Április 10. 11:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

A húsvéti sonkák és tojások vásárlásakor érdemes átnézni a jelöléseket

A húsvéti sonkák és tojások vásárlásakor érdemes átnézni a jelöléseket

A húsvéti nagybevásárláskor érdemes átnézni a sonkák és a tojások jelölését, ezek alapján a vásárló tájékozódhat a termék típusáról és minőségéről, például a minőség-megőrzési időről,

illetve hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a sonka - hívta fel a figyelmet az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A húsvéti sonka megnevezés a nyers sonkáknál, a hőkezelt sonkáknál és a parasztsonkáknál használható. A termékek neve a címkén olvasható: a nyers sonkák esetében a nyers sonka, a hőkezelt sonkáknál a főtt sonka vagy sült sonka megnevezéssel találkozhatnak a fogyasztók.

Kiemelték: érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék valamint, hogy a jelölésen a füstölt vagy a füstölt ízű kifejezés szerepel-e, utóbbinál ugyanis - a keményfa égetése vagy a füstaroma légtérbe párologtatása helyett - közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A Nébih szerint a hagyományos pácolt, füstölt sonka íz-élményt keresőknek nem javasolt a gyorspácolt és füstölt ízű jelzővel ellátott termékek választása.

Hangsúlyozták: a sonka vásárlásánál is érdemes ellenőrizni a lejárati időt, illetve, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék - nyomás nélkül - ne engedjen levet.

A tojás vásárlásához arra hívták fel a figyelmet, hogy a fogyasztók csak tiszta, friss, ép tojást vásároljanak, a tojás dobozán pedig minden esetben ellenőrizzék a minőség-megőrzési idő lejáratát.

A tojásokon szereplő kód első számjele a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők - tették hozzá.

Tovább információk olvashatók a Nébih Ételt csak okosan kampányának weboldalán: www.eteltcsakokosan.hu honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.