Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Március 05. 14:01, kedd | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Mohai Balázs

A K2 csúcsára indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

A K2 csúcsára indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

A Föld második legmagasabb csúcsára, a K2-re indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd következő expedíciója, a tervek szerint június 7-én.

Három 8000 méternél magasabb csúcson nem járt eddig magyar hegymászó, ezek közül Klein Dávid és Suhajda Szilárd most a K2 megmászásával próbálkozik.

A két hegymászó másodszor próbálja feljuttatni a magyar zászlót a K2 csúcsára, oxigénpalack és teherhordók nélkül. A 8611 méteres hegyre három évvel ezelőtt indultak el először, de abban az évben a K2 felső szakaszán lavina söpört végig, így akkor senki nem jutott fel a csúcsra – idézte fel az expedíció keddi budapesti sajtótájékoztatóján Klein Dávid.

Az idei expedíció során az úgynevezett Abruzzi-útvonalat követik majd. Az egyes akklimatizációs körök során az alaptábor felett kisebb táborokat építenek ki, ezekben élelmet, sátrat hagynak hátra, miközben szervezetüket is hozzászoktatják a ritkább légkörhöz. Várhatóan három-négy ilyen akklimatizációs kört hajtanak majd végre a csúcsmászás előtt – számoltak be a hegymászók.

Suhajda Szilárd kiemelte, hogy a K2 az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb hegy, nagyon zord időjárással és a környéken is egyedi mikroklímával.

Szinte „orosz rulett” ezen a hegyen mozogni, több tucatnyi hegymászó vesztette már életét a K2-n. 8000 méter felett már napi 10 ezer kalóriát éget a szervezet, egy ilyen expedíció jellemzően 10 kilós súlyvesztéssel jár - érzékeltette a K2 megmászásának nehézségeit.

Klein Dávid kiemelte a hegy tiszteletének fontosságát: az augusztus elejére tervezett ereszkedés közben ezért lebontják majd maguk után a táborláncot, és minden általuk hátrahagyott szemetet eltávolítanak a hegyről.

Zájer Attila, a TV2 Média Csoport ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: műsoraikban és online platformjainkon végigkövetik majd Klein Dávid és Suhajda Szilárd útját a felkészüléstől a csúcshódításon át egészen a hazatérés pillanatáig. A két sportoló expedíciójának összefoglaló filmjét a Spíler TV csatornáján láthatják majd a nézők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.