Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

A lézershow sem mentette meg a Szigetet

A lézershow sem mentette meg a Szigetet

A Sziget zárónapját a nagy nevek helyett nagy számokkal, 45 milliós lézershow-val, tűzijátékkal és lángcsóvákkal igyekeztek felélénkíteni a szervezők, a próbálkozás azonban csak a fesztivál zenei színvonalának lealacsonyítására volt elég. A Killers és a Placebo helyett más DJ-k számaiból válogató David Guetta, míg a korábban Nagyszínpadon játszó magyar bandák helyett ismeretlen brit zenekarok táncoltatták meg a közönséget – utolsó napi beszámoló és megmosolyogtató élmények a kudarcközeli 21. Sziget Fesztiválról.

„Melyik koncertre jöttök?” – tettem fel a kérdést a HÉV-en talált új külföldi barátoknak. „Nem tudjuk. Lesz Guetta meg buli” – hangzott a jelenleg Budapesten alkotó argentin festő válasza. Guetta meg buli, 14 ezer forintos napijegyért. Magyar egyetemistaként kicsit hüledeztem a pénzszóráson, azonban nem volt idő további csodálkozásra, a félig magyar dél-amerikai fiú máris művészeti koncepcióinak leírásába kezdett bele, lelkesen mesélve műanyag hangyákról, és kísérleti méhszobrokról. A bejárati jegypénztárnál elköszöntünk egymástól: „bent mindenképpen fussunk össze” – hangzott el a jól ismert mondat, majd többé nem láttam újra.

Spontán dobszóló vs. 45 milliós lézershow

A Nagyszínpad előtt gyülekezők között sokakban felmerült a kérdés, milyen újdonságot nyújthat a 10 éve fennálló Franz Ferdinand sokadik koncertje. A brit zenekar minden fellépésén szorgos kisdiákként hozza az elvárt magas színvonalat, azonban semmi többet. A Szigetre visszatérő vendégként járó banda azonban idén mintha megtörte volna bennem a jeget. A négy srác kimért színpadi megjelenése fokozatosan engedett fel, majd a produkció egy spontán doborgiában csúcsosodott ki. A japán dobosokat idéző szóló és a legnagyobb slágerek, a Take Me Out és a Walk Away hamar elhallgattatta bennem a kritikus hangokat.

David Guetta produkciója már nem volt ennyire szerencsés. Amennyiben valaki 3 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy a világ leghíresebb DJ-jének kikiáltott francia Guetta a Sziget utolsó napjának fő fellépője lesz, biztos kinevetem és elküldöm a fenébe. Sajnos azonban ismét erőszakot tettek a korábban a minőségi élőzenéről ismert fesztiválon: az agyonreklámozott másfél órás End Show leginkább az augusztus 20-ai ünnepség technósított változatára emlékeztetett. A meglepően nagy tömegnek rendesen kijutott az égi áldásból: konfetti eső, füst- és tűzcsóvák, valamint a beharangozott tűzijáték próbálta „felejthetetlenné” tenni a fesztivál utolsó napját. Ennek ellenére az első 10 percben több önmagát fotózó, valamint Facebookra becsekkoló embert láttam, mint a zenét igazán élvező Guetta-rajongót.

David Guetta lelkesedésére azonban tényleg nem lehetett panasz. A francia hol a DJ-pult tetején ugrált és hergelte a tömeget, hol a zene lehalkításával énekeltette meg az embereket. A „mindent a népnek”-jelszó szellemében a látványorgiához a legismertebb DJ-k slágerei társultak. Csodálkozásom egyre nagyobbá vált, amikor Avicii Wake Me Up-ját a Blur Song 2-je követte. A megvadult fesztiválozókat azonban nem érdekelte az aktuális bulizenékből összeollózott DJ szett minden kreativitást nélkülöző elegye. A Nagyszínpad utolsó koncertjén vigyázni kellett, mivel a gumimatracok mellett, a fél pár cipők, a sörös- és borospoharak is alacsonyan szálltak.

Kakas a szemétdombon, altató belga drum’n’bass

A belga Netsky hajnali koncertjén hivatalosan is beigazolódott a több napja erősödő gyanú: a Szigeten idén mindenki Hollandiából érkezett. A Pendulumra hajazó drum’n’bass szeletelés szüneteiben Boris Daenen spontán közvélemény kutatása megmutatta, hogy a magyar fesztiválozók felett végleg győzedelmeskedtek a hollandok, a belgák és a franciák. A Fesztiválköztársaság hivatalos nyelve a holland és az angol lett, míg a nemzeti viseletben a matyó minta helyett az egyrészes állatjelmez vált elterjedtté. Az érdeklődők száma pedig a tavalyi adatokhoz képest 17 ezerrel csökkent - teszem hozzá zárójelben.

A fesztivál utolsó napján egyre több alvó emberrel lehetett találkozni. Egy magyar fiú a lehető legjobb helyszínt választotta ki hálószobájául: a belga drum’n’bass ideális altatódalnak tűnt számára. A gyorsan álomba szenderült fesztiválozóra figyelmes barátai szeméttornyot terítettek takaróként. A sátor mellett levegőzők kedvenc játékszerévé vált fiúra hol vizelettel teli vödröt akartak borítani, hol sátrába akarták lefektetni. Végül az aggódó lányok győztek, talpra állították az elszenderült fesztiválozót, aki a pörgős zene hallatán azonnal táncra perdült – majd az első mozdulattal elvágódott a földön és valószínűleg reggelig fel sem kelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk