Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 28. 14:05, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A Mol nélkül is megépülhet a Nabucco magyar szakasza

A Mol nélkül is megépülhet a Nabucco magyar szakasza

A Nabucco földgázvezeték magyarországi szakasza akkor is megépül, ha a Mol Nyrt. kiszáll a projektből – véli Gerhard Roiss, az OMV osztrák energetikai társaság vezérigazgatója a Handelsblatt című német lap szerint.

Roiss a lapnak elmondta: a magyar állam elkötelezte magát a csővezeték megépítése mellett. Azok az országok, amelyek területén áthalad a vezeték tervezett nyomvonala, államközi szerződést kötöttek, és ez a szerződés megteremtette a jogi alapot a beruházáshoz. „Magyarország kiállt a vezeték mellett” – mondta az OMV vezérigazgatója. Hozzátette: a konzorcium tagjai szükség esetén átveszik a Mol részét a közös cégből, de a vezeték magyarországi részét így is megépítik. „Ráadásul vannak más cégek is, amelyek csatlakozni kívánnak a konzorciumhoz” – jegyezte meg. Hangsúlyozta: Európának szüksége van a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger térségében kitermelhető földgázra, a Nabuccót ezért meg kell építeni.

Roiss a napokban felmerült új elképzeléssel, az 1300 kilométeres, a török-bolgár határtól az ausztriai Baumgartenig húzódó Nabucco West vezeték tervével kapcsolatban elmondta: a Fekete-tengernél feltárt „nagy készletek megváltoztatták a helyzetet”. Roiss jelezte: a vezetéknek nagyjából fele-fele arányban kell majd szállítani a fekete-tengeri saját területről és a Kaszpi-térségből származó földgázt.

A Handelsblatt felidézte: az OMV az év elején jelentős készleteket rejtő földgázlelőhely feltárásáról tett bejelentést. A Fekete-tenger romániai partjainál feltárt mező révén csökken a Kaszpi-térségben kitermelhető földgáz iránti igény – jegyezte meg a lap.

A Nabuccóról szóló kormányközi szerződést 2009. július 13-án írták alá Ankarában Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország képviselői.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során