Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 02. 06:58, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A nyugdíjak adómentességének megőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány

A nyugdíjak adómentességének megőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány

A jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását, vagyis a nyugdíjak 2013 utáni adómentességének megőrzését célzó törvényjavaslatot terjesztett pénteken az Országgyűlés elé Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető javaslatának indoklásában emlékeztet: a nyugdíjak adóztatásának kérdését egy 1997-ben hozott törvény veti fel, amely a jövő évtől bruttó összegű nyugdíjakat állapítana meg a bruttó keresetekből, és a jelenlegitől eltérő léptékű, lineáris mértékskálát alkalmazna a nyugdíjszámításhoz.
Balog Zoltán ugyanakkor hangsúlyozza, a bruttó nyugdíj megállapításához kapcsolódó jogszabályok nem készültek el, a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó szabályozás átalakításával pedig indokolatlanná vált a 2013-ra vonatkozó szabályok fenntartása. A miniszter javaslata ezért a jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartását tartalmazza, vagyis - mint leszögezi - a nyugdíjak továbbra is személyijövedelemadó-mentesek maradnak.
A törvényjavaslat alapján ez azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíj összege a jövő évtől is az elismert szolgálati időtől és az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresettől függ. Ugyancsak megmarad az a szabály, hogy az öregségi teljes nyugdíj összege nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj külön jogszabályban meghatározott legkisebb összegénél, ha a figyelembe vehető szolgálati idő eléri a húsz évet.
Változik azonban a magánnyugdíj-pénztári tagok nyugdíjszámítási képlete, amivel a tárcavezető szerint egyértelművé válik, hogy a tagok a 2011. november 30-át követő időre teljes összegű társadalombiztosítási nyugdíjra jogosultak, mivel ők is 10 százalék nyugdíjjárulékot fizetnek. A nyugdíj összegének kiszámításakor 2013-tól alkalmazandó szolgálati idő szerinti mértékskála megegyezik a jelenleg hatályossal.
A módosítás része még, hogy a nyugdíjminimumnál nem lehet alacsonyabb a hozzátartozói ellátás alapjául szolgáló öregséginyugdíj-összeg. A javaslat alapján ezt a szabályt 2012. január 1-jére visszamenőleg kellene alkalmazni.
A törvényjavaslat elrendelné az özvegyi járadék szabályainak visszamenőleges alkalmazását is, ha az a jogosultra nézve kedvező. Kimondja továbbá, hogy a 2012. január 1-jétől öregségi nyugdíjra változott korábbi rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjakat a továbbiakban is meg kell téríteni. A javaslat emellett szeptember 1-jéig haladékot ad a korábban rendszeres szociális járadékban vagy átmeneti járadékban részesülő személyek özvegyi nyugdíjának csökkentésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.