Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 22. 09:06, kedd | PR

A szemkontaktus fontossága

A szemkontaktus fontossága

A szemkontaktus fontosságát hangsúlyozó könyvekkel lassan Dunát lehetne rekeszteni.

„A szem a lélek tükre”. Ez egy alapvető nagy igazság, hiszen a szemkontaktus roppant lényeges az életben. Nincs ez másként az előadások során sem.

Egy jó előadó folyamatos szemkontaktust tart a közönségével, hiszen ebből tudja leszűrni azt, hogy mi a véleményük, azaz élvezik vagy éppen unják az előadást. Persze sokan vannak, akik ezt elfelejtik vagy éppen beszippantja őket az előadás számos másik kelléke. Sőt, olyanok is vannak, akik túlságosan alábecsülik a testbeszéd, illetve a szemkontaktust jelentőségét. Ez nagy hiba, hiszen akkor elmarad számukra a visszajelzés, így nem is tudják hányadán áll velük közönség.

A már fent említett bölcsesség, miszerint a szem a lélek tükre, ebben az esetben különösen igaz, hiszen azon keresztül tájékozódhat az előadó, hogy a közönség hogyan viszonyul az előadáshoz.

Pontosan ez a szemkontaktus felelős azért is, hogy ha valakinek a társaságában kellemesen, illetőleg kellemetlenül érezzük magunkat. Hiszen nézhetünk kedvesen, érdeklődőn, szúrósan, de megpróbálhatjuk elhitetni a társunkkal, hogy nem hazudunk, hiába van vaj a fülünk mögött. Egy jobb emberismerő ezt persze hamar kiszúrja, de van, akit sikerül becsapni. Kutatások bizonyítják, hogy az előadók általában 40-60%-ban tartják a szemkontaktust, míg a hallgatóságnál az arány 80%. Aki a fentiek egy harmadánál kevesebb ideig néz a szemünkbe, azzal szemben érthető módon bizalmatlanok vagyunk. Tehát az sem jó, ha minden pillanatban áthatóan szuggeráljuk a másikat, de az sem a legelőnyösebb, ha alig nézünk a másik szemébe.

Hogyan tartsunk szemkontaktust előadás közben?

Ez egy nagyobb, már mondjuk 50 fős közönség esetében sem egyszerű feladat. Épp ezért adunk egy tippet, amivel garantált lesz a siker. Azt az érzést kell keltenünk mindenkiben, hogy csak hozzá beszélünk. Ezzel a módszerrel a tekintetünk ugyanis minden ember tekintetével találkozhat.

Az előadói csoport mind a négy sarkán jelöljünk ki egy pontot (lehet valódi, vagy odaképzelt), majd egyet középen. Ha kb. 10 méterre állunk az első sortól, akkor az 50 személyből egyszerre kb. 20-an érzik majd úgy, hogy személyesen hozzájuk beszélünk. Ez pedig nagyban segít az figyelem ébren tartásában és az információk befogadásában, hiszen az emberek jórésze szereti kihallani az előadásból az őket foglalkoztató kérdést.

20 ember esetében ez már jóval könnyebb, hiszen kevesebb szempár igényli a szemkontaktust, de ne lazítsunk, mert minden valószínűség szerint mindenkinek fontos a mondanivalónk, így igénylik a szemkontaktust.

Címkék: drprezi, szemkontaktus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.