Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tiltás a szociális szakma, a pedagógia kudarca - beszélgetés a Budapesti Javítóintézet vezetőjével

A tiltás a szociális szakma, a pedagógia kudarca - beszélgetés a Budapesti Javítóintézet vezetőjével

A problémás fiatalok minden korosztályával foglalkozott már Juhász Péter igazgató, aki óvóbácsiként kezdte pályáját: a tinédzserektől kezdve egészen az intézetből kikerülő, drogproblémás felnőttekig.

A fásultság szó ismeretlen a számára, hiszen mindig talál olyan gyermeket, akin segíteni lehet. Az igazgató életpályájáról, terveiről és a büntethetőség változásáról beszélgetett a Rádió Orient riporterével.

A nyolcadik kerület közepén nőtt fel szolgálati lakásban, de rendezett körülmények között- meséli Juhász Péter. Már gyermekként odafigyelt a körülötte lévő, sokkal nehezebb sorsú társaira, az életminőségük közti különbségre, ami felébresztette benne a segítségnyújtás vágyát.
Óvodapedagógusként kezdett dolgozni, majd a gyermekvédelmi hatósághoz került. A fiatalabb korosztály után idősebb gyermekek drogproblémáival, magatartászavarival, identitáskülönbségeivel kellett szembenéznie-ismertette pályája kezdetét a közigazgatás rádiójának vendége.

A jogszabályok és jogi keretek között az első mindig a gyermek érdeke, amit figyelembe kell venni, csak így kerülhető el a beletörődés, a kiégés-hangsúlyozta az igazgató, majd hozzátette: nemcsak a hagyományos, állami gyermekvédelemmel foglalkozik, sokféle párhuzamos pályán tevékenykedik egyszerre. Volt olyan időszak az életében, amikor akár három-négy különböző gyermekvédelmi munkát vállalt a nevelőtanári állása mellett, míg a javítóintézetben fiatalkorúakkal dolgozott együtt, civil alapítványt hozott létre a gyermekvédelemből kikerült, támogatásra szoruló fiatal felnőtteknek, emellett pedig középiskolásokkal is foglalkozott.

Bármilyen korosztály került is hozzá, a legfontosabb pedagógiai tanulság, hogy sosem szabad a gyerekekkel felettes pozícióból, fölényeskedve beszélni. Mindenről tudniuk kell ami az érdekükben történik, még akkor is, ha nem értenek vele egyet. Motiválni, meggyőzni kell őket, nem tiltani. A tiltás a szociális szakma, a pedagógia kudarca-emelte ki Juhász Péter.

Sajátos kategória a fiatalkorú bűnelkövetés, mivel a társadalom bűnösnek, a nevelők sokszor áldozatnak tekintik a gyermekeket. Van, aki fel sem fogja, mit tesz, pillanatnyi felindulásból cselekszik, és hiába bánja meg a tettét később. A szociális munkásoknak nem csak a bűnt kell látniuk, hanem az egész közeget, amiből a gyermek származik: mindenek előtt a családot, ami tévesen szocializálta őket-szólt a család szerepéről is az igazgató.

Az a szerepük a tanároknak, hogy olyan módon gondozzák őket, hogy más szemlélettel kerülhessenek vissza az életbe. Nehéz átalakítani a beléjük nevelt értékrendet, szokásokat, a szocializáció hatásait semlegesíteni. Van olyan gyermeke, aki újra és újra visszakerül, ezt azonban nem sikertelenségnek kell megérni, hanem sokadjára is megpróbálkozni a segítségnyújtással – nem tudhatják előre, melyik próbálkozás lesz végül sikeres. Sokszor apró dolgoknak, kis változásoknak is örülni lehet-mondta a nevelési szakember.

Hitelessé kell válniuk a rájuk bízott gyermekek előtt. A körülmények, a keretek a jog szerint adottak, a „bent” történtek azonban a pedagógusok belátástól függnek, ők döntenek a nevelés módszereiről, mikéntjéről. A motivált gyermekek együttműködőbbek. A benti hierarchiában a bűncselekmény súlya irrelevánssá válik, és a teljesítmények, képességek kerülnek előtérbe.

Január elsejétől a büntethetőség határa emberellenes bűncselekményeknél tizenkét évre csökken. A statisztikák alapján készülnek rá, az azonban biztos, hogy az intézmény pedagógiai struktúráját meg kell változtatni, hiszen ez egy jóval fiatalabb korosztály, ami más bánásmódot igényel. A létszámban valószínűleg nem lesz nagy változás, hiszen ritkán követnek el ilyen kicsi gyermekek ilyen súlyos bűncselekményt. A bentlakók általában kisebb léptékű bűnelkövetés miatt kerülnek az intézetbe, és körülbelül egyharmaduk gyermekvédelemből jön, ahova eleve a deviáns magatartásuk miatt kerültek. A tizenkét évesek még jobban befolyásolhatóak, érzékenyebben reagálnak rá, ha szakemberek foglalkoznak velük -a családtól való elszakadásuk azonban nagyon ártalmas dolog-mondta a jövőre utalva az igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben