Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. December 14. 18:27, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A várható ónos eső miatt szombatra három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

A várható ónos eső miatt szombatra három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

A szombaton várható ónos eső miatt három megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szolgálat honlapján található veszélyjelzés szerint Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több órán át tartó ónos esőre kell számítani. További hat megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest -, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, szintén az ónos eső miatt.
Mint írták, szombat hajnaltól délnyugat felől egyre nagyobb területen várható csapadék, többnyire eső, ónos eső, de északkeleten havazás is lehet. A reggeli óráktól a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik, így a Dunántúlon és az Alföld nagy részén már csak eső hullhat, az Alföld északi peremén és az Északi-középhegységben azonban tartós ónos esőre is számítani kell. Északkeleten, a szlovák határ közeli térségekben, különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén azonban a délutáni, esti órákig havazás valószínű. Ott több mint 10 centiméternyi hó is hullhat, mielőtt a csapadék ónos esőbe, majd esőbe váltana.
A Dunántúl északi felén szombatra virradó éjszaka és szombat reggel viharos erősségű széllökések is lehetnek - olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Az utak sikosságmentesítését is akadályozza az ónos eső, ezért a közútkezelők azt kérik a lakosságtól, hogy aki teheti, ilyen időben ne induljon útnak.

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos. Ugyanakkor a társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.
Mint kifejtették: amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk, és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt.
Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. "Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek" - jegyezte meg a közútkezelő. Ezért a közlekedőket nyomatékosan arra kérik, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.
Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform telefonos szolgálatán, a megyei ügyeleteken. Emellett a társaság weboldalán (www.kozut.hu) is naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat, továbbá hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők - olvasható a közleményben.
A Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. is kiemelte MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy amíg az ónos eső esik, a folyamatos csapadék miatt az utakra kiszórt hintőanyag kevésbé hatásos. Így eredményes munkát csak akkor tudnak végezni, miután az ónos eső elállt. A fővárosi lakosságot ezért arra kérték, hogy amennyiben ónos eső kezd esni, lehetőség szerint ne induljanak el gépjárműveikkel.
A szombaton várható ónos eső miatt három megyére, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken több órán át tartó ónos esőre kell készülni. További hat megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest -, valamint a fővárosra citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, szintén az ónos eső miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.