Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 27. 16:40, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

A Vatikánban továbbra is a pápa volt komornyikjának bűntársait keresik

A Vatikánban továbbra is a pápa volt komornyikjának bűntársait keresik

Nem egyedül lopott dokumentumokat XVI. Benedek pápa volt komornyikja, csaknem húszan lehetnek érintettek a bizalmas vatikáni dokumentumok eltulajdonításában és kiszivárogtatásában.

A szentszéki nyomozóhatóság mintegy húsz embert "vett célba", ők gyanúsítottként szerepelhetnek a "Vatileaksrôl" folytatott vizsgálat következő szakaszában - írta az ANSA "jól tájékozott" vatikáni forrásokra hivatkozva.
Hozzátette: gyanúsítottakról még nem lehet beszélni, mivel a nyomozás második fázisa hivatalosan még el sem kezdődött. Nem tudni, hogy a vatikáni ügyész hány emberrel szemben indítana vizsgálatot közülük, de "az biztos, hogy legalább húsz személynek volt része, különböző szereppel, a bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásában".
A nyomozás első szakasza augusztus 13-án zárult le, amikor a vatikáni ügyész súlyos lopásért vádat emelt Paolo Gabriele, a pápa kormornyikja ellen. Gabrielét május 23-án tartóztatták le. Majdnem két hónapot töltött a vatikáni fogdában, július 21. óta pedig vatikáni otthonában házi őrizetben van. Lakásán egy, a pápa nevére szóló 100 ezer eurós csekket és az egyházfő lakosztályából ellopott értékes ajándéktárgyakat is találtak.
Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a vatikáni bíróság előtti tárgyalás szeptember 20. után kezdődik. Bűnrészesként a vádlottak padján ül majd Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság informatikusa is.
A vádirat névtelen tanúként csaknem negyven egyházi és világi vatikáni alkalmazottat sorol fel. Az újságok találgatásai szerint közülük kerülhetnének ki az újabb gyanúsítottak.
A sajtó megtudta azt is, hogy sem Gabrielét, sem Sciarpellettit nem bocsátották el véglegesen állásából, állítólag továbbra is fizetést kapnak a Vatikántól.

Címkék: Vatikán-pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).