Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 19. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vörös hús növeli a cukorbetegség kockázatát

A vörös hús növeli a cukorbetegség kockázatát

A sok vörös hús fogyasztása jelentősen megnöveli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - figyelmeztetnek a kutatók. Azt találták ugyanis, hogy a napi több mint fél adag elfogyasztása 48 százalékkal növeli a rizikófaktort - számol be a Daily Mail.

Ezzel szemben a kevés vörös hús bevitele 14 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A szakértők szerint a sok vörös hús fogyasztása a benne található zsírnak köszönhetően okozhat diabéteszt.

A brit kutatókat az ösztönözte a tanulmány elkészítésére, hogy folyamatosan növekedik a diagnosztizáltak száma, idén már minden huszadik ember cukorbeteg a szigetországban. Ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség leginkább életmódbeli tényezők következtében alakul ki, mint az elhízás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás.

A legutóbbi kutatás keretében a szakemberek három korábbi amerikai tanulmány átfogó elemzését végezték el, amely összesen 150 ezer férfi és nő étkezési szokásaira vonatkozó adatát tartalmazza.

Azt találták, hogy azoknak, akik nem változtattak vörös hús fogyasztási szokásaikon, a napi fél adag vagy annál több bevitele 48 százalékkal növelte meg a 2-es típusú diabétesz kialakulási kockázatát egy négy éves periódus alatt.

A szakértők azt javasolják mindenkinek, hogy ehelyett fogyasszanak fehér, zsírszegény húst.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.