Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 27. 07:21, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Aggódnak a hamu miatt Baranyában

Aggódnak a hamu miatt Baranyában

Gúlába rakott, hamuval teli, hatalmas zsákok sorakoznak Baranyában a felsőszentmártoni temető kerítésénél.

A több tonnányi anyagot egy vállalkozó vásárolta meg évekkel ezelőtt egy hőerőműtől, hogy aztán felhasználja azt a mezőgazdaságban. A hamu másutt is gondot okoz.

Az egykori hamudepó maradványai még mindig láthatók Bogádmindszent határában, ahol porzik az út, a napraforgótábla pedig üszkösre permetezett. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó helyi környezetvédő szerint sok elfeslett műanyag zsák még mindig ott van az árkokban.

Mindez nemcsak a vízbázist és a közeli vizes élőhelyet veszélyezteti, gondot jelent az is, hogy több száz zsák volt a területen, sokat közülük kibontottak, és talajjavítási célból a szántóföldeken terítettek szét.

A Pécsi Tudományegyetem közgazdásza, Kiss Tibor, aki vezetője volt a biomassza-program várható hatásait vizsgáló egyik kutatócsoportnak, kétkedését fejezte ki a termőföldekre kihelyezett hamu felhasználását illetően. Ha meg is van határozva a hígítás pontos mértéke, és ha ki is vitték a hamut a szerződött helyekre, a folyamat valószínűleg megállt, nem tudtak mit kezdeni vele – mondta a Kossuth Rádiónak.

Felsőszentmárton határában a temető kerítése mellett – közel a napraforgótáblához és egy vízfolyáshoz – falként magasodnak a hamuval töltött zsákok. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetője szerint legalább háromszáz zsák vár a sorsára.

A Kossuth Rádió információi szerint a hamut megvásárló vállalkozót a környezetvédelmi hatóság először közel 20 millió forintos bírsággal sújtotta, ám a bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot, ez pedig még nem fejeződött be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hamu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni