Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2015. Október 21. 08:40, szerda | Helyi

Amikor a tervek valósággá válnak

Amikor a tervek valósággá válnak

Andok Zsuzsanna eredeti szakmáját tekintve informatikus mérnök, közgazdász. Az élet később teljesen más területekre sodorta: jelenleg lakberendezőként is tevékenykedik. Vajon csak véletlen, hogy szék volt a jele az óvodában?

Nincs elég hely a főzéshez. A mosogató messze van a tűzhelytől, a felsőszekrénybe beverjük a fejünket, az alsóban meg soha nem lehet megtalálni a megfelelő edényt…. Ismerős? Amikor mindent megpróbálunk, hogy praktikus és kényelmes otthont rendezzünk be magunknak, mégsem sikerül. Ilyenkor jön jól egy lakberendező.

- 15 évig dolgoztam webfejlesztőként. Örömöt szerzett a munkám, mégis azt éreztem, hogy szeretnék valami sokkal inkább kézzel foghatót alkotni. Úgy érzem, lakberendezőként van lehetőségem kibontakozni. Az ember sokszor megijed a sok feladattól, látni sem akarja a romhalmazt egy felújítás során, én meg örömmel vetettem bele magam, mikor férjemmel házépítésre adtuk a fejünket. Minden fázisát élveztem: a bútorok és csempék kiválasztásától, a festésen át a „mit hova” rakjunk részig. Itt éreztem először, hogy ez a nekem való szakma.
- Közben lakberendezői végzettséget szereztél, és ha jól tudom, kertépítő is vagy.
- Igen, mindkettőt elvégeztem, mert számomra egyik kiegészíti a másikat. Kívül-belül tudok tervezni, ez sokaknál kardinális kérdés: oké, a ház rendben van, de mi lesz a kerttel? Most már ebben is tudok segítséget nyújtani.
- Mikor kezdtél bele a vállalkozásodba?
- Tavaly óta foglalkozom vele komolyabban. Általános tévhit, hogy a lakberendező azoknak való, akiknek nincs ízlésük, vagy sok pénzük van. Aki már túl van néhány lakás felújítási próbálkozáson, pontosan tudja, milyen hibákba ütközhet: ez a szín mégsem olyan, mint amit elképzeltem, e között a két bútor között mégsem férek el, a padló csúszik, a szekrényajtó nem jó felé nyílik… a lakberendezőnek nem csak az a feladata, hogy új, bútorozatlan házat berendezzen. Egy már bútorozott házhoz is sok praktikus javaslatot tud adni, funkcionális változtatásokkal. Egyik ismerősömnek nagyon rossz helyen volt a tévéje, de nem akarta áthelyezni, mert már megszokta. Javasoltam egy sokkal jobb helyet, és azóta is mondogatja: milyen jó, hogy hallgattam Rád.
- Milyen szolgáltatásokat nyújtasz, mint lakberendező?
- Vannak, akik azért fordulnak hozzám, mert ingatlant szeretnének vásárolni. Elmondják az elképzeléseiket: hány szobát szeretnének, milyen elrendezéssel, hány gyermekük van, mit mire szeretnének használni… ilyen esetben végignézem, hogyan szervezhetők át az egyes helyiségek úgy, hogy kielégítsék a család igényeit. Másik fontos tevékenységem az úgynevezett home staging, vagyis az ingatlan eladására való felkészítése. Egy lakberendező teljesen más szemmel nézi a házat, mint az ott élő. Tudja, hogy ha egy helyiségben kevés a bútor, mit hogyan fotózzon le, vagy hogyan hangsúlyozzon például egy nagy, világosabb teret. Ez soha nem a vevő becsapásáról szól, pusztán vonzóbbá tesszük az összképet. Végül, de nem utolsó sorban természetesen a megvásárolt vagy a már meglévő ház bútorozásához, átalakításához kérik a segítségemet.
- Mit gondolsz, miért mondják az emberek, hogy a lakberendezőt csak a gazdag emberek alkalmazzák?
- Sokan gondolják úgy, hogy épp elég a berendezést kifizetni, külön szakembert már nem akarnak ezzel megbízni. Abba már kevesen gondolnak bele, hogy mennyi kiadással is jár, mire az ember mindent maga szerez be. Tamásiban kevés a lehetőség például a bútorvásárlásra, nagyobb városokba kényszerülnek az emberek, és nem mindegy, hányszor utaznak el csak azért, hogy megnézzenek egy terméket, amit egy lakberendező is meg tud mutatni. Tudom, hogy a tapétát, amit mondjuk kinéztek az interneten, hol lehet megvásárolni feleannyiért. Hogy hol lehet az általuk elképzelt függönyt beszerezni… listám van a szakemberekről, akikkel dolgozom, így nem kell kőművest vagy festőt keresgetni, sőt, nem is nekik kell szabadságuk terhére felügyelniük őket, hiszen ott vagyok az első ecsetvonástól az utolsó bútor elhelyezéséig.
- Nehéz ebben a szakmában érvényesülni?
- A sztereotípiákat nehéz eloszlatni. Persze, aki dolgozott már velem, megtapasztalta, miről is szól ez az egész, vagy épp miért járt jól, hogy felkeresett. Alapvetően ez egy nagyon bizalmi foglalkozás, nem mindenki enged be szívesen a legintimebb lakóterébe, például egy hálószobába. Azt azonban tudni kell, hogy engem nem az érdekel, ahogy az a szoba éppen kinéz: azt nézem, hogy mit lehet kihozni belőle, az előnyeit keresem, hiszen minden lakásnak, háznak vannak. Ami miatt még nehéz, hogy olyan kérdéseket is fel kell tennem, amiket az ember sokszor a barátaival sem beszél meg: mennyi pénzt szán rá, milyen ütemezéssel haladjunk… nyilván nem a fizetése érdekel, de tudnom kell, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatok. Alapvetően az újrahasznosítás híve vagyok, nem dobatok ki semmit: mindent le lehet festeni, átalakítani, így költséghatékonyan örülhetünk régi-új bútorainknak.
- Mit ad számodra ez a munka?
- Szeretem látni az arcokat és reakciókat, amikor elkészülök egy megrendeléssel. Amikor azt mondják, hogy szebb, mint amit elképzeltek, vagy, hogy pont olyan, amilyenre vágytak. Ilyenkor érzem, hogy sikerült, elégedettek, jól végeztem a munkámat. Az az igazság, hogy minden fázisát élvezem és izgatottan vágok bele újabb és újabb megrendelésbe. Sokan hiszik rólunk, hogy odamegyünk, és megmondjuk, mi hol legyen. Ez nem erről szól. A lakberendező ahhoz segít hozzá, hogy a saját ízlésedet ki merd próbálni, hogy az otthont, amit megálmodtál, megvalósíthasd. Hogy lásd az összképet, mielőtt belevágnál. Hogy figyelmeztessen az esetleges veszélyekre, hogy feltárja előtted a lehetőségeket. Számomra ez mindig pluszt ad, amiért tudom, hogy érdemes csinálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 24. 10:00, szombat | Helyi

Itt adhat vért Tolna vármegyében február 26–március 3. között

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu

2024. Február 23. 15:22, péntek | Helyi

Két témában várja az alkotásokat idén a katasztrófavédelem

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

2024. Február 21. 14:54, szerda | Helyi

Képzésen vettek részt Tamási tűzoltói

Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője kifejezetten az elektromos hajtású járművekkel kapcsolatos tudnivalók figyelembevételével tartott előadást.

2024. Február 19. 10:59, hétfő | Helyi

A vendéglátóhelyeket ellenőrzik a revizorok Tolnában

Tamásiban csütörtökön kell ellenőrzésekre számítani.