Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Áprilisban választunk?

Áprilisban választunk?

Úgy körvonalazódik, hogy áprilisban lesz az országgyűlési választás, legalábbis a kormányzati nyilatkozatok erre utalnak. A baloldali ellenzék azonban májusban, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartaná a magyar törvényhozás összetételéről szóló szavazást.

Áder János köztársasági elnök egy hónappal ezelőtt felhívással fordult Magyarország pártjaihoz, arra kérve őket, hogy kampányuk elindításával 'bölcs önmérsékletet tanúsítva' várják meg a 2014-es választások kiírását.

A politika azonban nem így gondolja: nemcsak szavakban, hanem már plakátokon is elindult a korteskedés. Orbán Viktor miniszterelnök a szeptemberi Fidesz kongresszus után a közrádió péntek reggeli műsorában is utalt az országgyűlési választás időpontjára.

'Hat hónap van hátra ebből a ciklusból' - fogalmazott a műsorban a miniszterelnök.

Lapinformációk szerint a kormányzópárt vezetése nem tartaná egy időben a magyar országgyűlésit a május végén esedékes európai parlamenti választással. Szájer József európai parlamenti képviselő - éppen ezért - másfél héttel ezelőtt 2 időpontról beszélt.

A Fidesz politikusa úgy nyilatkozott: 'Az ország jövője a tét. És kedves barátaim, mindannyiunkon múlik, hogy erre a kérdésre minél többen adják majd áprilisban és májusban a helyes választ.'

A szintén Fideszes Gulyás Gergely azonban még néhány hónappal ezelőtt is az egy időpont mellett érvelt.

'A józan ész szerint nem zárható ki az a forgatókönyv, hogy ha az alkotmányos keretek között illetve a mindenkire kötelező európai szabályozás szerint van lehetőség egy időben megtartani az európai parlamenti választásokat, illetve az országgyűlési képviselői választásokat, amelyek most már egy fordulósak lesznek, akkor lehetőleg erre egy időpontban kerüljön sor. ' - mondta korábban Gulyás Gergely.

A baloldali ellenzék májusi választást szeretne. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke ezt azzal indokolta, hogy ez ' költséghatékonyabb, magasabb részvételi hajlandóságot fog hozni és egészen biztosan a választók szempontjából is egy világosabb és egyszerűbb kampányt fog jelenteni'.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője ugyancsak azt mondta, hogy nem lenne érdemes a voksolást kétszer lebonyolítani. ' A kormány nyilván azért szeretné kettéválasztani ezt, mert maga is tudja, hogy akár az a két hónap különbség is jelentheti azt, hogy Magyarországot is elérje az a válság, amelynek a gazdaságpolitika megágyaz'- tette hozzá.

Parlamenti választás áprilisban vagy májusban lehet. A konkrét időpontot a köztársasági elnök jelöli ki, legkésőbb 72 nappal a szavazás időpontja előtt. A szavazás napja nem eshet nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azok előtti vagy utáni napra. A választást a szokásjog szerint vasárnap szokták tartani. Mivel jövőre április 20-án lesz húsvét, ezért amennyiben abban a hónapban lesz a szavazás, akkor vélhetően április 6-án vagy 27-én járulhatunk az urnákhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.