Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Október 05. 10:44, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Átadták az idei Virágos Magyarország díjatakat

Átadták az idei Virágos Magyarország díjatakat

Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját,

közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a díjátadón pénteken Budapesten.

Az utazás élményéhez nagyban hozzájárul a rendezett és virágos településkép, a gondozott környezet - emelte ki a vezérigazgató.

Közölte, a Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről, és a környezeti nevelés fontosságáról. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat - mondta Guller Zoltán.

Kiemelte: idén 333 település nevezett a versenybe, az országban hat régiót hoztak létre. Hagyományteremtő céllal az idei versenybe az erdélyi települések is nevezhettek, onnan 13 település vállalta a megmérettetést. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt - húzta alá.

Idén először kétlépcsőssé vált a megmérettetés, így első körben területi szinten mérkőztek meg a városok és falvak - jegyezte meg a vezérigazgató.

A fődíjak mellett számos különdíjat is átadtak, így miniszterelnöki különdíjat kapott a városok közül Lenti, a falvak közül pedig Telkibánya, a Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díját Tatabánya és Rajka vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját Szarvas és Csopak kapta.

Az erdélyi települések között Sepsiszentgyörgy és Csíkszépvíz lett a győztes.

Inka Truxovától, az Entente Florale Europe verseny elnökétől elismerést vehetett át Nagykőrös és Csemő polgármestere, a két település a Virágos Magyarország tavalyi győzteseiként képviselték Magyarországot Európa legrégebbi és legsikeresebb környezetszépítő versenyén. Mindkét település ezüst minősítést ért el, Nagykőrös elnöki különdíjat is kapott Hild-díjas főteréért.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével. A fődíjas, valamint a Miniszterelnöki Különdíjas településeket végül a hat régiós győztes város és falu (Lenti, Harkány, Székesfehérvár, Ózd, Szentes és Budaörs, illetve Lipót, Orfű, Paloznak, Telkibánya, Érsekcsanád és Szentlőrinckáta) közül választották ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni