Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Július 13. 18:05, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Augusztusban kezdődhet a határvadászok toborzása

Augusztusban kezdődhet a határvadászok toborzása

Augusztusban kezdődhet a határvadász egységekbe a toborzás, kiképzésük után, őszre az első egységek fel tudnak állni - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 csatorna keddi műsorában.

Rétvári Bence hozzátette: 18 és 55 év között lehet jelentkezni az egységbe, és vannak alapkövetelmények, például a fizikai állóképességgel kapcsolatban.

Egy rövidebb kiképzés során a határvadászok elsajátítják a déli határ védelméhez szükséges ismereteket - közölte -, és mivel ezek az egységek szűkebb feladatot látnak el, mint a rendőrség, a kiképzésük is rövidebb időt igényel majd.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem önálló, új szervezetről van szó, a határvadász ezred a rendőrség része lesz, annak irányítása alatt végzi majd a munkáját, a tisztek a rendőrök közül kerülnek majd ki.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, 2020-ban 46 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, tavaly 122 ezer, idén pedig már 125 ezer. Nő az elfogott embercsempészek száma is, tavaly az év első hat hónapjában 445-öt fogtak el, idén már 861-et.

Azt mondta: az Európai Uniónak "esze ágában sincs" megállítani a migrációs hullámot, és az orosz-ukrán háború világgazdasági következményei, mint az energiaár-növekedés és az élelmiszerhiány is növelni fogják az útnak induló illegális migránsok számát. Hozzátette: nő az embercsempészek agresszivitása, erőszakossága is, a közelmúltban a magyar határtól pár kilométerre embercsempész-bandaháború zajlott a szervezett bűnözői csoportok között az embercsempészpiac felosztása miatt, és a migránsok is erőszakosabbak, megrongálják a kerítést, a kamerákat, a rendőrautókat.

Rétvári Bence szólt arról is, a rendőrségnek az elmúlt években folyamatosan bővültek a feladatai: eredetileg a magyar településeken kellett fenntartaniuk a közrendet, 2015 óta a déli határ védelme is a feladatuk, a háború kitörése óta pedig a keleti határnál látnak el humanitárius feladatokat. Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is fontos a határvadász egység felállítása, hogy a rendőrök fokozatosan vissza tudjanak térni a saját megyéjükbe, településükre, alapfeladatukhoz, a rendfenntartáshoz.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is vendég volt, ott egyebek között a határvadász egység felállításának politikai támogatottságáról kérdezték. Rétvári Bence kifejtette: a baloldal politikusai továbbra is "a nyugat-európai baloldali szöveget mondják". Felidézte: Szlovéniában a jobboldali kormányt baloldali váltotta, és lebontja a jobboldali kormány által állított kerítést, "mert meg akar felelni Brüsszelnek, az ottani elvárásoknak".

"Mi viszont meg akarjuk védeni Magyarországot, ezért a honvédelmi alapból biztosítjuk annak a fedezetét, hogy a határvadász ezred létrejöhessen és meg tudjuk védeni Magyarország déli határát, mert ezt láthatóan rajtunk kívül senki nem teszi meg" - jelentette ki az államtitkár.

Rétvári Bence kiemelte: Magyarország 600 milliárd forintot költött erre és ennek alig másfél százalékát biztosította az Európai Unió, "pedig Európa határát védjük".

Címkék: határ, határvadász

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni