Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Augusztus 04. 14:01, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Autópályamatrica tudnivalók 2022-ben

Autópályamatrica tudnivalók 2022-ben

Járműkategória, díjkategória, autópályamatrica típus. Földrajzi és időbeni érvényesség, nyomtatott és e-matrica.

Bizony, ha útdíjakról van szó, számos fogalommal kell tisztában lennünk. Cikkünkben ezért összegyűjtöttünk minden fontos információt a témában.

Ahogy indul a nyári szabadságolás, úgy ülnek egyre többen autóba: július és augusztus az egy vagy kéthetes vakációk, a hosszú hétvégés utazások és rokonlátogatások szezonja. Annak érdekében, hogy kényelmes, gyors és zökkenőmentes legyen az út, érdemes a 130 km/h-ás sebességgel használható, biztonságos, jó minőségű autópályákat használni. Persze, csak azt követően, hogy megváltottuk érvényes úthasználati jogosultságunkat. Következzenek hát az autópályamatrica tudnivalók!

Autópályamatrica típusok

Attól függően, hogy milyen gyakran kell a különböző útdíjköteles szakaszokon közlekednünk, gondoljuk át, hogy melyik lehetőség éri meg leginkább. Típus szerint a választék így fest:

A heti (10 napos) autópályamatrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. A havi autópályamatrica szintén az egész ország összes fizetős útszakaszára érvényes, azonban hosszabb ideig: a kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig. Az éves országos autópályamatrica neve beszédes, azonban nem 12, hanem mindjárt 13 hónapig használhatjuk az egész országban, hiszen a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig érvényes. Végül pedig az éves megyei autópályamatrica az adott megye összes fizetős útszakaszára érvényes, az előhőhöz hasonlóan a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig.

Az e-matricák ára

Az online megvásárolható, úgynevezett e-matricák mindenben megegyeznek a papíralapú társaikkal, így áruk is azonos. 2022-ben − a 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak szerint − a bruttó, vagyis általános forgalmiadót már tartalmazó árak a következőképpen alakulnak.

Dióhéjban a pótdíjakról

Abban az esetben, ha útdíj jogosultság nélkül, vagy lejárt érvényességű autópálya-matricával közlekedünk útdíjköteles szakaszon, büntetést kapunk. Ilyenkor pótdíj kiszabására számíthatunk.

A pótdíj összege függ a díjkategóriától, továbbá attól is, hogy milyen gyorsan reagálunk. Vagyis, hogy kiegyenlítjük-e tartozásunkat 60 napon belül. Érdemes azonban észben tartani, hogy 2021 óta azonban lehetőségünk van utólagos vásárlással helyettesíteni a pótdíj kifizetését. Ilyen esetben nincs más teendőnk, mint az éves országos autópályamatricát váltani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.