Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Az ÁSZ átadta éves tájékoztatóját az Országgyűlésnek

Az ÁSZ átadta éves tájékoztatóját az Országgyűlésnek

Az önkormányzati adósságrendezés szükségességét, az EU-támogatással megvalósult beruházások kockázatait, illetve a nemzetközi szervezetektől felvett hitelcsomag adósságszerkezetre gyakorolt negatív hatását emelte ki tavalyi megállapításaiból az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak kapcsán, hogy elkészítette 2012. évi tájékoztatóját.

A dokumentumot csütörtökön Domokos László, az ÁSZ elnöke adta át Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének. Ennek kapcsán kiemelik: a számvevőszék nagy előrelépésnek tartja, hogy tavaly az új ÁSZ-törvénynek megfelelően már minden jelentéshez intézkedési tervet kellett készíteniük az ellenőrzött szervezeteknek.
Az ÁSZ 2012-ben 112 jelentést hozott nyilvánosságra, szemben az egy évvel korábbi 72 jelentéssel. A növekedés elsősorban arra vezethető vissza, hogy az ÁSZ befejezte a magyarországi városok összességét reprezentáló 63 városi önkormányzat pénzügyi helyzetének ellenőrzését, és ezzel egyedülálló látleletet kapott az önkormányzati rendszer pénzügyeiről.
"Önkormányzati jelentéseink rámutattak, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megakadályozzák az önkormányzati adósságállomány újratermelődését. Kiderült, hogy az önkormányzatok eladósodásának hátterében részben az EU-s beruházások önerőigényének fedezetét biztosító saját forrás hiánya állt" - írja sajtó-összefoglalójában a számvevőszék. "Rámutattatunk, hogy az uniós források felhasználásában elmaradásban van az ország, a pályázati rendszer lassúsága pedig jelentősen rontja a felhasználás hatékonyságát. Ellenőrzési tapasztalataink visszaköszöntek az új önkormányzati törvényben és az önkormányzatok adósságrendezési programjában, valamint figyelembe vették tapasztalatainkat az uniós forrás-felhasználási stratégia megújításánál is" - teszik hozzá.
Az ÁSZ az alaptörvénynek megfelelően 2012-ben kiemelt figyelmet fordított a közpénzügyi fenntarthatóság és az adóssághoz kapcsolódó kockázatok kérdésére. Erre a területre fókuszált a költségvetési tervezetről készített véleményükön és a zárszámadási jelentésükön túl az államadósság alakulását vizsgáló jelentésük is. Adósság-jelentésében az ÁSZ rámutatott, hogy az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett devizahitel rontott az adósságállomány összetételén.
"2012-es ellenőrzéseink arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországnak a gazdasági gondok leküzdéséhez át kell állnia egy olyan növekedési pályára, ami nem jár együtt a jövőnk és gyermekeink jövőjének felélésével" - írja az ÁSZ.
Jelzik: az ÁSZ megállapításait felhasználva újult meg a postai szolgáltatásokról, a fővárosi forrásmegosztásról, a szerv-transzplantációról szóló szabályozás, illetve a katasztrófavédelmi törvény is.
Elemzéseivel az ÁSZ hozzájárult ahhoz, hogy a Költségvetési Tanács (KT) 2012-ben valamennyi döntését konszenzussal hozta meg, valamint hogy a kormány és az Országgyűlés a KT számos javaslatát figyelembe vette a költségvetéssel összefüggő döntései során - olvasható az összefoglalóban.
"2012-ben végleg lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka Magyarországon, ez volt ugyanis az első olyan teljes esztendő, amikor az új számvevőszéki törvény volt hatályban, így tavalyi jelentéseink mindegyikéhez konkrét intézkedéseket előíró terv készült. Ez komoly előrelépés, hiszen az ÁSZ-törvény hatályba lépése előtt a számvevőszéki javaslatok alig több mint felének volt konkrét intézkedésben tetten érhető következménye" - hangsúlyozza a számvevőszék.
A költségvetés és az állampénzügyek egyensúlyának megtartása érdekében az Állami Számvevőszék tavaly lemondott 216,6 millió forint fejezeti egyensúlybiztosítási tartalék és 219,3 millió forint maradvány felhasználásáról. "Hatékonyabb működésével az Állami Számvevőszék 2012-ben tehát 435,9 millió forint közpénzt takarított meg, azaz költségvetésének több mint 6 százalékával tudott hozzájárulni az államháztartási egyensúly javításához."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.