Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 05. 06:36, szerda | Életmód
Forrás: InfoVáros | Németh Róbert

„Az élet szép, tenéked magyarázzam?”

„Az élet szép, tenéked magyarázzam?”

Szent Bálint nap a Hotel Balneoban – Rusz Edit szexuálterapeutával

A jegyespárok és szerelmesek napját egy az alkalomhoz illő, különleges eseménnyel szeretné emlékezetessé tenni Észak-Magyarország egyik legszebb szállodája, a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori. Rusz Edit klinikai szakpszichológus és szexuálterapeuta lesz a szálló Bálint napi vendége, aki a témához kacsolódó, izgalmas előadással várja az érdeklődőket február 14-én 16 órától.

Rusz Edit elismert szaktekintélynek számít a témában, elég csak az elmúlt években megjelent sikerkönyveit említenem, de rengeteget szerepel a különböző rádió- és tévéműsorokban, és az írott médiában is gyakran találkozhatunk a nevével.

A négycsillagos welnesshotelben tartandó előadás kapcsán tettünk fel néhány kérdést a szakembernek.

Mi vonzotta a pszichológia tudománya felé, miért ezt választotta hivatásának? Mi terelte a szexualitás, a párkapcsolati téma irányába?

A hivatásom megválasztása tudatos volt: Mindig is szerettem az embereket és úgy gondolom, hogy minden segítség fontos lehet, amit adni tudok számukra. „Szeressük egymást! Isten arra rendelt" írta Heltai Jenő A néma levente című művében. A szexualitás életünk egy nagyon fontos kapcsolati eleme. Nélküle boldog, harmonikus, hosszú boldog párkapcsolat nem létezik. A szexológia az a terület, ahol a terápia sikere teljes mértékben lemérhető, megtapasztalható. Munkám rengeteg pozitív visszajelzést adó hivatás, számomra tulajdonképpen hobbi is.

Melyek azok a kérdések, amelyekkel leggyakrabban megkeresik?

A problémák, amelyekkel nap mint nap találkozom elég színes palettán mozognak. A nők leggyakrabban orgasztikus zavarokkal, libidó problémákkal, vaginizmussal és kapcsolatteremtési gondokkal szembesülnek, míg a férfiaknál a korai magömlés, merevedési gondok, és kapcsolatteremtési gondok a leggyakoribbak.

Milyen esetekben javasolja, hogy mindenképpen forduljunk szakemberhez?

Bármi zavar támad a pár szerelmi, szexuális életében, minél gyorsabban keressen szakembert. Erre ő a kompetens személy, gyorsan és biztonsággal segíthet orvosolni a bajt.

Ha valaki időpontot kér, akkor már megteszi az első lépést. Ez azt mutatja, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy a szexuális zavarok megoldásáért tenniük kell valamit. Sajnos sokszor az a tapasztalat, hogy több éven keresztül a "csodaváró attitüd" nehezíti az első lépés megtételét. Nem mindig értik, hogy ezek olyan komoly problémák, amelyeket öngyógyítással nem lehet megoldani.

Egyre több szakember hangoztatja, hogy túlszexualizált világban élünk. Milyen veszélyeket rejthet ez a folyamat?

A szexualitás mindenkit érdekel. A fiatalok számára a szex annyit jelent, hogy felnőtt emberként élhet. A probléma az, hogy maga a szexuális aktushoz vezető szép finom érzelmi együttjárást felváltja a gyors szexuális aktus megélésének sürgetése. Elmarad a hódítás és a csábítás édes, kedves játszmája, ezzel csökken a libidó magasabb szintű megélése. Sokat veszít a lány és a fiú egyaránt, igényesség, egészséges önzés tekintetében.

Rengeteget hallani arról, hogy a modern kor társadalmában összemosódnak és felcserélődnek a férfi és női szerepek, nem csak a gazdaság, a munka világában, de a párkapcsolatokban is. A „domináns nők és elnyomott férfiak” képe a szexualitásban mennyire jelenik meg?

A korábbi generációk által közvetített, hagyományos nemi szerepek már kevésbé vannak jelen a társadalomban. A lányok, a nők aktívak, irányítók akarnak lenni, és ez nem kedvez a szerelmeskedés tökéletes megélésének.

Szexben nem szeretem a szerepek felcserélődését. Megvan a nő finom pasztell színe ahhoz, hogy a férfi figyelmét nondirekt módon képes legyen felkelteni. Ez a rossz irány a hetvenes években kezdődött, amikor jött egy "új hullám", ami arról szólt, a szexben egyetlen fontos dolog létezik, hogy mindkét fél - mindegy, hogyan, mikor, kivel - kielégüljön. Elveszett a női és férfi szerep, mindkét félnem, nemnek joga és lehetősége van bármihez. Elszabadult a tajtékzó folyó és lett egy közömbösség a nő és férfi egymáshoz való viszonyában. Ha okos a nő, akkor nem fogadja el ezt a fordított új világot. Ahol a nő tartja kezében a karmesteri pálcát, ott előbb-utóbb felborul a harmónia.

Egy korábbi interjújában említette, hogy a férfiak – bár ezt nem mindig vallják be - akkor boldogok, ha a nők kedvére tehetnek. Korábban sokan úgy jellemezték a férfiak többségét, hogy leginkább csak a saját örömszerzésük érdekli őket. Mennyire fontos a mai férfi számára a szexuális „siker”, a nőnek való örömszerzés?

Nem szeretem "bántani" a férfiakat. Fontos számukra, hogy boldogságot éljen át a partner, akkor boldogok, ha a nő számára megadják a legnagyobb figyelmet. Ha valami miatt nem sikerül az életükben a legszuperebb szexuális élményt megadni a partnerüknek, akkor is kitartanak és mindent megtesznek, hogy boldoggá tegyék imádott szerelmüket. Az igazi férfi kulturált és nő centrikus. Önző, de csak abban az értelemben, hogy igazán jól akar szeretni.

Hogyan lehetséges megőrizni a tüzet a párkapcsolatban, mi az, ami a nőben és a férfiban is fenn tudja tartani a vágyat a másik iránt? Van erre általános recept?

Nemcsak elég a csodára várni! Folyamatosan tenni kell azért, hogy a vágy ne üljön le. A terápia során megtanulható, hogyan tartható lendületben a szexuális élet. Azt gondolom, hiszem és hirdetem, hogy harmonikus szexuális élet nélkül nem lehet hosszú, boldog párkapcsolatról beszélni. Ezek a terápiák mindig egyénre szabottak, lényegük, hogy fokozatosan és óvatosan kell újra építeni az intimitást, az erotikát, a jelent és a jövőt.

Könyveiben szinte minden korosztályt megszólít. Az Ariadné fonala a serdülőkor problémáit elemzi, A testiségről őszintén és a Viagra a felnőtt korosztályt szólítja meg. 2012-ben a kicsikre is gondolt, az Aranyporban fürdő királylány a mesék birodalmába kalauzolja a kis olvasókat. Honnan jött az ötlet, hogy a felnőtteknek szóló tanácsok után meséskönyvet is írjon?

Szeretem a meséket. Az emberi lélek szeret elmerülni a csodák birodalmában és mert jó megélni, hogy a jó győz, a gonosz elbukik. Azért is fogtam mesekönyv írásába, mert ha nem is közvetlenül, de közvetetten hatnak a fantáziánkra és a fantázia elengedhetetlen a jó szexualitásban.

Hinnünk kell a szép jelenben és jövőben, hinnünk kell önmagunkban, a csodában a szerelemben a család szentségében, a hivatásban, hogy valamit letettem az asztalra, ami szebbé, tisztábbá, boldogabbá teszi földi életünk rövid "kalandját". Hiszek a szerelemben, a kiegyensúlyozott szexualitásban, a családi tűzhely melegében, a toleranciában, a megbecsülésben, az érzelmi, lelki, emberi harmóniában. Ha ezeket birtokoljuk, egészségesek, pozitívak és sebezhetetlenek leszünk, tiszta lélekkel hajtjuk álomra a fejünk és nyitjuk ki a tekintetünk a következő nap simogató napsugaraira.

Felemelő mondatok.

Aki személyesen is szeretné meghallgatni a szakember gondolatait, tanácsait, nincs más dolga, mint február 14-től minimum két éjszakát tölteni a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness szállodájában, ahol a luxushotel minden szolgáltatása igénybe vehető. Emellett bőséges svédasztalos reggeli, esténként svédasztalos vacsora várja a vendégeket, február 14-én, pénteken pedig a büfévacsora előtt - az alkalomhoz illően - előételként afrodiziákumokat szolgálnak fel.

Rusz Edit a szexualitás több témaköréről beszél, majd közös beszélgetésre, egyéni vagy kiscsoportos beszélgetésre várja a vendégeket. Az esemény végén a szexuálpszichológus könyvei is megvásárolhatóak lesznek és dedikálásra is nyílik lehetőség.

Bővebb információ itt!!

Németh Róbert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.