Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Január 07. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Az oroszok filmet forgattak a világűrben, először a világon

Az oroszok filmet forgattak a világűrben, először a világon

A nem hétköznapi körülmények között készült mozi bematatója már látható.

Manapság alig látni olyan filmet, amiben ne lenne valamilyen számítógépes effekt,de az autentikusság jegyében néhány alkotó inkább a hagyományos megoldásokhoz ragaszkodik. Ennek láthatjuk egyik példáját az alábbi előzetesben.

A Kihívás munkacímmel forgatott filmben a háromezer jelentkező közül kiválasztott, észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét, akit Novickij személyesített meg.

A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt tavaly október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül.

A 12 napos repülés alatt a rendezésért és a sminkért is felelős Sipenko a kép- és hanganyagot is maga rögzítette.

A 189 centis testmagasságával ő lett a legmagasabb orosz, aki valaha is az űrállomáson jár.

A négy hónapig tartó felkészülés alatt egy tartalék legénységet is kiképeztek a súlytalanság állapotában megvalósítandó forgatásra, Oleg Artyemjev űrhajós, Aljona Mordovina színésznő és Alekszej Dugyin operatőr személyében. A projektbe bevont kozmonauták ezzel párhuzamosan elsajátítottak néhány fogást a színjátszás alapjaiból.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal azt követően, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.

A Nemzetközi Űrállomáson a filmesek távozása után Skaplerov és Dubrov mellett Mark Vande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai, valamint Hoszide Akihiko japán és Thomas Pesquet francia űrhajós maradt.

A forgatócsoportot az űrállomásra szállító Szojuz MS-19 volt több mint húsz év után az első orosz űrhajó, amelynek legénységében egyetlen külföldi sem akadt.

Címkék: orosz film, világűr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése