Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Július 25. 11:00, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Szinák Renáta

Az összevonás mellett szavazott a testület

Az összevonás mellett szavazott a testület

Összevonási szándékát fejezte ki a Városi Művelődési Központtal és a Könnyü László Városi Könyvtárral kapcsolatosan Tamási Város Képviselő-testülete

Csapó György, a művelődési ház igazgatójának távozásával a képviselők Miskolczi Zoltánnét, a Könnyü László Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény igazgatóját bízták meg az intézményvezetői feladatok ideiglenes ellátásával. Az elképzelésekről, jövőbeli tervekről Miskolczi Zoltánnét kérdeztük.

- Időről-időre felvetődik annak gondolata, hogy a könyvtárat és a művelődési házat egy vezetés működtesse. Erről most már szándéknyilatkozati s készült, minek a hatására?
- Valóban nem titok, hogy a fenntartó már többször is össze akarta vonni a két házat. Tamásiban van is ennek egy kevésbé sikeres múltja, az idősebbek talán emlékeznek még rá. Régebben az Egyesült Közművelődési Intézmények magában foglalta a művházat, a könyvtárat, az úttörő házat, később diákcentrumot. Körülbelül 10 évig működött ez így, én is dolgoztam benne pár évet. Úgy gondolom, hogy a gazdasági szempontokból összeerőszakolt intézmények, még ha fizikailag egymás mellett is álltak az épületek, és ha volt is a tevékenységi körük között hasonlóság, igazából nem működtek jól, ez a rendszer országosan is megbukott. Én személy szerint ennek soha nem voltam híve, és amikor a korábbi önkormányzatok is előhozták már az összevonás gondolatát, mindig ellenállásba ütközött a könyvtár és a művház részéről is, talán éppen az EKI-s múlt miatt, hiszen mindannyiunkban élénken éltek még azok az idők. Most ismét felmerült az ötlet, Csapó György, a művelődési központ igazgatójának távozásával. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény értelmében lehetőség van arra, hogy a tizenötezer fő alatti lakosságszámú településeken – a feladatellátás veszélyeztetése nélkül – a települési önkormányzat a muzeális intézményekkel, a nyilvános könyvtári ellátás biztosításával és a közművelődés támogatásával összefüggő feladatait közös szervezetben láthatja el. A minisztérium felé alá kell támasztani, hogy a könyvtári és a közművelődési feladatellátás helyben elért színvonala, mennyiségi, minőségi mutatói nem esnek vissza, az összevonást szakmai és gazdálkodási előnyök indokolják, valamint meg kell határozni az intézmény új nevét, amelyben szerepelnie kell a könyvtárnak. A képviselő testület legutóbbi ülésén kifejezte azon szándékát, hogy a Könnyü László Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény valamint a Városi Művelődési Központ intézményeket – szakmai és gazdálkodási előnyökre tekintettel – többcélú intézménnyé vonja össze, mellyel kapcsolatosan fel is kérte a polgármestert, hogy szerezze be az illetékes miniszter véleményét. Reméljük, hogy augusztus végéig döntés születik, én ideiglenesen három hónapra kaptam vezetői megbízást.
- Jár-e az összevonás létszámcsökkentéssel is?
- Ez az összevonás arra irányul, hogy a gazdasági és szakmai előnyöket kihasználjuk. Létszámcsökkentéssel nem jár, igaz, korábban nagyon sokszor az volt a cél, hogy kevesebb emberrel tudjon a két ház együtt működni. Itt erről nincs szó, hiszen mindkét intézmény a rendeletek által megszabott létszámmal működik. A dolgozók mindegyikének van szakirányú végzettsége. A feladatellátás minőségének javulása várható a könyvtári és a közművelődési szakemberek tudásának összeadódásából, a párhuzamosságok megszüntetésétől a közművelődési tevékenységek terén. Számos program közös szervezésben, együttműködésben valósult meg eddig is, hiszen a két intézmény küldetése, stratégiája is sok azonosságot mutat. Az egységes irányítás, átgondolt intézményi stratégia, a források hatékonyabb felhasználását teszik lehetővé.
- Hogy alakulnak a nyári programok, lesz-e változás a korábbi évekhez képest?
- Az éves munkatervben szereplő rendezvényeket mindenképpen megtartjuk. A három nagy nyári rendezvény teljesen le van szervezve, tehát a főzőversennyel, a lovas napokkal és az augusztus 20-ai ünnepséggel is elkészültünk. Első ezek közül a főzőverseny lesz, amely az előző évekhez hasonlóan idén is bemutatkozó lehetőség lesz a civil szervezeteknek, és természetesen színes színpadi műsorokkal is készülünk. A lovas napok idén három napos rendezvény lesz, augusztus 15-16-17-én rendezzük meg. A szakmai szervezők azt kérték a művelődési háztól, hogy a versenyszámok közötti szünetekbe, az ebédszünet idejére, illetve az eredményhirdetés előtti és utáni időtartamra szervezzünk programokat. Ez is megtörtént, elsősorban a lovas szakmai programhoz kapcsolódó látványos programelemeket kerestünk, de fellépnek mazsorett csoportok is, meghallgathatjuk a fúvós zenekarunkat is, és az utcabál sem marad ki a sorból. Az augusztus 20-ai programot idén szeretnénk emlékezetessé tenni, hiszen 2014-ben 30 éves a város, ennek tiszteletére egy színvonalas műsorral készülünk: egy népzenei műsort szerveztünk. Rendhagyó Prímástalálkozó címmel Balogh Kálmán - cimbalom, Lakatos Róbert - hegedű, Korpás Éva - ének, Bede Péter - szaxofon, Mester László Pintyő - brácsa, Lelkes Tibor - bőgő
adnak koncertet. Aki a Fölszállott a páva műsort figyelemmel kísérte, annak biztosan ismerősen csengenek ezek a nevek. Hat tehetséges népzenész és egy népdalénekes produkciójáról van szó. Nem csak autentikus népzenét játszanak, hanem annak modernebb átdolgozásait is, nagyszerű produkció lesz, ebben biztos vagyok, reméljük, a közönségnek is tetszik majd.
- Egy új vezető mindig új ötleteket is meglát, hiszen külsős szemmel néz rá az intézmény működésére. Lát-e új lehetőségeket?
- Valóban igaz, hogy egy új szem, egy friss szemléletmód általában jót tesz a működéssel. Ez nekem azonban még korai, hiszen abba csöppentem bele, hogy három nagy rendezvény is a nyakunkon van, ezeket kellett minél gyorsabban szervezni. Elődöm gyakorlatilag egész évben szabadságon, majd fizetés nélküli szabadságon volt, és a ház ügyes-bajos dolgai feltorlódtak. A polgármester úrral és a pénzügyi osztályvezető asszonnyal történt egyeztetés után sikerült rendezni a nagyon régi, és a működéshez elengedhetetlen számlatartozásokat, és ez bevallom, felőrölte az időmet, energiámat. A tervem az, hogy külön-külön a kollégákkal átbeszélem a munkaterületüket, és meghallgatom, hogy mik a terveik. Akkor látható lesz számomra is, hogy milyen tartalékok vannak még, de biztos vagyok benne, hogy a humán erőforrásban még rengeteg ötlet van, ami megvalósításra vár. Ha megnyílnak az EU-s források, sokkal összehangoltabban tudunk pályázni is a rendezvényekre, hiszen az idei évben is egymás mellett, párhuzamosan futott két TÁMOP pályázatunk, így gyakorlatilag egymás elől halásztuk el a gyerekeket. Annak, hogy az intézményben dolgozók valamennyien a városban élnek és dolgoznak több évtizede, megvan az az előnye, hogy pontosan ismerik a helyiek igényeit, és erre lehet építeni a közművelődési tevékenységet: a lakosság öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:31, kedd | Kék hírek

Kibervédelmi intézet: nagy összegű pénznyereményre hivatkoznak telefonos csalók

Nagy összegű nyeremény ígéretével próbálkoznak telefonos csalók - tudatta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 07. 07:25, kedd | Sport

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiára és paralimpiára tervezett ruhakollekcióit

Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban.