Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Október 15. 21:13, kedd | PR

Bemutatjuk a legjobb fogszabályzó típusokat

Bemutatjuk a legjobb fogszabályzó típusokat

Egy szabálytalan fogsornak nem csak esztétikai, egészségügyi kockázata is lehet. Amellett, hogy a rendezett fogazat a szép mosoly alappillére, biztosítja a megfelelő rágást -

-a fogak alapos tisztítását és a helyes hangképzést, beszédet is.

Napjainkban már számos különböző módszer és készülék között válogathat az, akinek fogszabályozóra van szüksége. Összefoglalónkban bemutatjuk a legkedveltebb és legjobb fogszabályzó típusokat!

Rögzített fogszabályzók
Hagyományos fém, porcelán, belső vagy önligírozó?
Sokunkban ugyanaz a kép jelenik a fogszabályzó szó hallatán: fájdalmas és hosszú procedúra, feltűnő fém színű drót és kapcsok a fogakon. Ma már azonban rengeteg alternatíva létezik, a rögzített fogszabályozók esetében is többféle típus közül választhatunk.

Az önligírozó fogszabályozók külsőre megegyeznek a hagyományos típussal, azonban működési elvük eltér. Ennek a módszernek köszönhetően a fogak lágy erőkkel mozgathatók, mivel az ívet beépített zárral rögzítik. Ezáltal pedig nincs szükség a hagyományos rögzítő gumikra, kevesebb fogorvosi kontroll szükséges, és a feszítő érzés mértéke is csökken a viselés során.

A hagyományos fém fogszabályozó mellett választhatunk porcelánból készített eszközt is. Ezek ugyan láthatóak, de sokkal kevésbé észrevehetőek a fogakon, mivel a felhelyezett brackettek fogszínűek vagy átlátszóak. Ez a kerámiából készült típus jellemzően drágább, mint a fém változat, azonban esztétikusabb is.

Ha látványos eredményt szeretnénk és valóban észrevehetetlen készüléket, a legjobb megoldás a belső, nyelv felőli, azaz linguális fogszabályozó lesz. Ennek lényege, hogy a fém bracketteket és a fém ívet a fogak belső felületére rögzítik, aminek köszönhetően azok láthatatlanok lesznek. A módszer legnagyobb előnye, hogy szinte bármely szabálytalanság hatékonyan helyreállítható vele. A készülék felhelyezése és a későbbi igazítása általában hosszadalmasabb, mint a hagyományos fogszabályozók esetében, és az ára is magasabb kategóriába tartozik.

Kivehető fogszabályozók
A fogszabályozó készülékek másik nagy csoportjába azok az eszközök tartoznak, melyeket nem rögzítenek a fogakra, így nem folyamatos viselésre tervezettek.

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé és népszerűvé válnak a különböző áttetsző, kivehető sínes fogszabályozó készülékek. Ezekből már hazánkban is számos márka érhető el a fogászati rendelőkben, a működési elvük pedig közel azonos. A kezelések során lenyomatot vesznek a páciens fogazatáról, ami alapján elkészítik a személyre szabott fogszabályozó síneket. Az így készített sínek teljesen áttetszőek és tökéletesen illeszkednek a fogakra, amelynek köszönhetően szinte észrevehetetlenek. Általában az étkezések és a tisztítás kivételével egész napos viselést igényel a kívánt eredmény mielőbbi elérése érdekében.

A klasszikus kivehető, más néven éjszakai fogszabályozót leggyakrabban gyerekeknek ajánlják a fogorvosok, amikor a csontfogak helyzete még nem alakult ki és tejfogak is találhatóak a szájüregben. Ekkor rögzített fogszabályozó nélkül is látványos eredményeket lehet elérni, ha a páciens betartja az előírt viselési időt, ami általában 12-14 óra.

Retenciós készülék, vagyis retainer használatát általában a rögzített fogszabályozó levétele után szokták javasolni. Legfőbb célja, hogy megakadályozza a fogak visszarendeződését és megfelelő pozícióban tartsa a fogazatot. Ez fontos lezáró lépése a fogszabályozási folyamatnak, ugyanis segítségével biztosítható, hogy a fogak új helyzetükben stabilizálódjanak.

Melyik a legideálisabb számomra?
A megfelelő fogszabályozási módszer kiválasztásánal számos tényezőt figyelembe kell venni, melyhez mindenképp szükséges egy szakértő fogszabályozó orvos segítsége. A lehetőségek mérlegelésekor érdemes szem előtt tartani a fogak helyzetét, az eltérések mértékét, a kezelés időtartamát és a felmerülő költségeket is. Ezen tényezők alapján a szakorvos garantáltan megtalálja az igényeknek megfelelő megoldást, mellyel elérhető a kívánt eredmény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat