Városlista
2020. július 3, péntek - Kornél

Hírek

2019. Október 15. 21:13, kedd | PR

Bemutatjuk a legjobb fogszabályzó típusokat

Bemutatjuk a legjobb fogszabályzó típusokat

Egy szabálytalan fogsornak nem csak esztétikai, egészségügyi kockázata is lehet. Amellett, hogy a rendezett fogazat a szép mosoly alappillére, biztosítja a megfelelő rágást -

-a fogak alapos tisztítását és a helyes hangképzést, beszédet is.

Napjainkban már számos különböző módszer és készülék között válogathat az, akinek fogszabályozóra van szüksége. Összefoglalónkban bemutatjuk a legkedveltebb és legjobb fogszabályzó típusokat!

Rögzített fogszabályzók
Hagyományos fém, porcelán, belső vagy önligírozó?
Sokunkban ugyanaz a kép jelenik a fogszabályzó szó hallatán: fájdalmas és hosszú procedúra, feltűnő fém színű drót és kapcsok a fogakon. Ma már azonban rengeteg alternatíva létezik, a rögzített fogszabályozók esetében is többféle típus közül választhatunk.

Az önligírozó fogszabályozók külsőre megegyeznek a hagyományos típussal, azonban működési elvük eltér. Ennek a módszernek köszönhetően a fogak lágy erőkkel mozgathatók, mivel az ívet beépített zárral rögzítik. Ezáltal pedig nincs szükség a hagyományos rögzítő gumikra, kevesebb fogorvosi kontroll szükséges, és a feszítő érzés mértéke is csökken a viselés során.

A hagyományos fém fogszabályozó mellett választhatunk porcelánból készített eszközt is. Ezek ugyan láthatóak, de sokkal kevésbé észrevehetőek a fogakon, mivel a felhelyezett brackettek fogszínűek vagy átlátszóak. Ez a kerámiából készült típus jellemzően drágább, mint a fém változat, azonban esztétikusabb is.

Ha látványos eredményt szeretnénk és valóban észrevehetetlen készüléket, a legjobb megoldás a belső, nyelv felőli, azaz linguális fogszabályozó lesz. Ennek lényege, hogy a fém bracketteket és a fém ívet a fogak belső felületére rögzítik, aminek köszönhetően azok láthatatlanok lesznek. A módszer legnagyobb előnye, hogy szinte bármely szabálytalanság hatékonyan helyreállítható vele. A készülék felhelyezése és a későbbi igazítása általában hosszadalmasabb, mint a hagyományos fogszabályozók esetében, és az ára is magasabb kategóriába tartozik.

Kivehető fogszabályozók
A fogszabályozó készülékek másik nagy csoportjába azok az eszközök tartoznak, melyeket nem rögzítenek a fogakra, így nem folyamatos viselésre tervezettek.

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé és népszerűvé válnak a különböző áttetsző, kivehető sínes fogszabályozó készülékek. Ezekből már hazánkban is számos márka érhető el a fogászati rendelőkben, a működési elvük pedig közel azonos. A kezelések során lenyomatot vesznek a páciens fogazatáról, ami alapján elkészítik a személyre szabott fogszabályozó síneket. Az így készített sínek teljesen áttetszőek és tökéletesen illeszkednek a fogakra, amelynek köszönhetően szinte észrevehetetlenek. Általában az étkezések és a tisztítás kivételével egész napos viselést igényel a kívánt eredmény mielőbbi elérése érdekében.

A klasszikus kivehető, más néven éjszakai fogszabályozót leggyakrabban gyerekeknek ajánlják a fogorvosok, amikor a csontfogak helyzete még nem alakult ki és tejfogak is találhatóak a szájüregben. Ekkor rögzített fogszabályozó nélkül is látványos eredményeket lehet elérni, ha a páciens betartja az előírt viselési időt, ami általában 12-14 óra.

Retenciós készülék, vagyis retainer használatát általában a rögzített fogszabályozó levétele után szokták javasolni. Legfőbb célja, hogy megakadályozza a fogak visszarendeződését és megfelelő pozícióban tartsa a fogazatot. Ez fontos lezáró lépése a fogszabályozási folyamatnak, ugyanis segítségével biztosítható, hogy a fogak új helyzetükben stabilizálódjanak.

Melyik a legideálisabb számomra?
A megfelelő fogszabályozási módszer kiválasztásánal számos tényezőt figyelembe kell venni, melyhez mindenképp szükséges egy szakértő fogszabályozó orvos segítsége. A lehetőségek mérlegelésekor érdemes szem előtt tartani a fogak helyzetét, az eltérések mértékét, a kezelés időtartamát és a felmerülő költségeket is. Ezen tényezők alapján a szakorvos garantáltan megtalálja az igényeknek megfelelő megoldást, mellyel elérhető a kívánt eredmény.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 18. 14:31, csütörtök | PR

Nem engednek a minőségből

Évről évre, a legszigorúbb átvilágítást végzik el a Jánosik és Társai Kft.-nél. Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva tartottak auditot a külső auditorok.

2020. Május 18. 09:36, hétfő | PR

Templomot épített a Jánosik Kft.

Görögkatolikus templomot épített Mezőkövesden a Jánosik és Társai Kft. A zöldmezős beruházást, az alapoktól kezdve kulcsrakész állapotig a cég végezte.

2020. Április 14. 16:51, kedd | PR

Legyen kikapcsolódás a fűnyírás! Válassza ki a legalkalmasabb fűnyírót!

Minden háztartás - amely kisebb, nagyobb kerttel vagy telekkel rendelkezik, esteleg társasházban közös udvarral - nélkülözhetetlen eszköze a fűnyíró.

2020. Április 07. 17:24, kedd | PR

Hogyan ne etessük a szúnyogokat, ha végre megjön a jó idő?

Melegszik az idő, végre lehet majd megint nyitott ablaknál aludni – egészen addig, míg az idei első szúnyog garnitúra ki nem fejlődik. Mit tehetünk, ha nem akarunk az étlapra kerülni minden éjszaka?