Városlista
2019. december 6, péntek - Miklós

Hírek

2019. Október 15. 21:13, kedd | PR

Bemutatjuk a legjobb fogszabályzó típusokat

Bemutatjuk a legjobb fogszabályzó típusokat

Egy szabálytalan fogsornak nem csak esztétikai, egészségügyi kockázata is lehet. Amellett, hogy a rendezett fogazat a szép mosoly alappillére, biztosítja a megfelelő rágást -

-a fogak alapos tisztítását és a helyes hangképzést, beszédet is.

Napjainkban már számos különböző módszer és készülék között válogathat az, akinek fogszabályozóra van szüksége. Összefoglalónkban bemutatjuk a legkedveltebb és legjobb fogszabályzó típusokat!

Rögzített fogszabályzók
Hagyományos fém, porcelán, belső vagy önligírozó?
Sokunkban ugyanaz a kép jelenik a fogszabályzó szó hallatán: fájdalmas és hosszú procedúra, feltűnő fém színű drót és kapcsok a fogakon. Ma már azonban rengeteg alternatíva létezik, a rögzített fogszabályozók esetében is többféle típus közül választhatunk.

Az önligírozó fogszabályozók külsőre megegyeznek a hagyományos típussal, azonban működési elvük eltér. Ennek a módszernek köszönhetően a fogak lágy erőkkel mozgathatók, mivel az ívet beépített zárral rögzítik. Ezáltal pedig nincs szükség a hagyományos rögzítő gumikra, kevesebb fogorvosi kontroll szükséges, és a feszítő érzés mértéke is csökken a viselés során.

A hagyományos fém fogszabályozó mellett választhatunk porcelánból készített eszközt is. Ezek ugyan láthatóak, de sokkal kevésbé észrevehetőek a fogakon, mivel a felhelyezett brackettek fogszínűek vagy átlátszóak. Ez a kerámiából készült típus jellemzően drágább, mint a fém változat, azonban esztétikusabb is.

Ha látványos eredményt szeretnénk és valóban észrevehetetlen készüléket, a legjobb megoldás a belső, nyelv felőli, azaz linguális fogszabályozó lesz. Ennek lényege, hogy a fém bracketteket és a fém ívet a fogak belső felületére rögzítik, aminek köszönhetően azok láthatatlanok lesznek. A módszer legnagyobb előnye, hogy szinte bármely szabálytalanság hatékonyan helyreállítható vele. A készülék felhelyezése és a későbbi igazítása általában hosszadalmasabb, mint a hagyományos fogszabályozók esetében, és az ára is magasabb kategóriába tartozik.

Kivehető fogszabályozók
A fogszabályozó készülékek másik nagy csoportjába azok az eszközök tartoznak, melyeket nem rögzítenek a fogakra, így nem folyamatos viselésre tervezettek.

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé és népszerűvé válnak a különböző áttetsző, kivehető sínes fogszabályozó készülékek. Ezekből már hazánkban is számos márka érhető el a fogászati rendelőkben, a működési elvük pedig közel azonos. A kezelések során lenyomatot vesznek a páciens fogazatáról, ami alapján elkészítik a személyre szabott fogszabályozó síneket. Az így készített sínek teljesen áttetszőek és tökéletesen illeszkednek a fogakra, amelynek köszönhetően szinte észrevehetetlenek. Általában az étkezések és a tisztítás kivételével egész napos viselést igényel a kívánt eredmény mielőbbi elérése érdekében.

A klasszikus kivehető, más néven éjszakai fogszabályozót leggyakrabban gyerekeknek ajánlják a fogorvosok, amikor a csontfogak helyzete még nem alakult ki és tejfogak is találhatóak a szájüregben. Ekkor rögzített fogszabályozó nélkül is látványos eredményeket lehet elérni, ha a páciens betartja az előírt viselési időt, ami általában 12-14 óra.

Retenciós készülék, vagyis retainer használatát általában a rögzített fogszabályozó levétele után szokták javasolni. Legfőbb célja, hogy megakadályozza a fogak visszarendeződését és megfelelő pozícióban tartsa a fogazatot. Ez fontos lezáró lépése a fogszabályozási folyamatnak, ugyanis segítségével biztosítható, hogy a fogak új helyzetükben stabilizálódjanak.

Melyik a legideálisabb számomra?
A megfelelő fogszabályozási módszer kiválasztásánal számos tényezőt figyelembe kell venni, melyhez mindenképp szükséges egy szakértő fogszabályozó orvos segítsége. A lehetőségek mérlegelésekor érdemes szem előtt tartani a fogak helyzetét, az eltérések mértékét, a kezelés időtartamát és a felmerülő költségeket is. Ezen tényezők alapján a szakorvos garantáltan megtalálja az igényeknek megfelelő megoldást, mellyel elérhető a kívánt eredmény.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 06. 13:30, péntek | PR

Mi teszi a dívát? Hasleszorító bugyin innen és túl

A hasleszorító bugyiról neked is Bridget Jones jut az eszedbe? Igen, lehet mami stílusút is választani, amiben ennek megfelelően is érezzük magunkat.

2019. November 13. 13:22, szerda | PR

Negyedszer MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Negyedszer nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Megérkezett a tökéletes matrac? Az aloe vera matrac pozitív hatásai

Mi az az aloe vera matrac? Ez is csak egy újabb trend, vagy valóban pozitív hatással bír egészségünkre? Mivel tud többet, mint egy átlagos matrac? Érdemes vajon beszerezni egyet?

2019. November 08. 15:06, péntek | PR

Egy fedél alatt az ellenséggel

A családunkat nem választhatjuk meg, de a barátainkat igen. Vajon az ellenségeinkkel mi a helyzet?