Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 03. 09:26, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Bőrön keresztül szabályozhatják a gének működését

Bőrön keresztül szabályozhatják a gének működését

Elsőként demonstrálták amerikai kutatók, hogy a gének működését szabályozó anyagokat a kereskedelmi forgalomban lévő testápolókkal bőrön át is be lehet juttatni a sejtekbe. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett technológiának a jövőben életmentő szerepe lehet a bőrrák terápiájában.

A bőr mélyebb rétegeiben lévő sejtekhez különösen nehéz eljuttatni a génszabályozáshoz szükséges anyagokat, mert a bőr feladata eredendően a szervezet védelme. Az Északnyugati Egyetem munkatársai új megközelítésükben gömbalakzatú nukleinsav nanoszemcsékből álló szert dolgoztak ki, amely képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe.
A gömb alakú részecskék átmérője nem nagyobb, mint egy hajszál vastagságának ezredrésze, és rendelkeznek azzal a különleges képességgel, hogy hozzákapcsolódjanak a természetes fehérjékhez. Ez teszi lehetővé, hogy áthatoljanak a bőr rétegein, és belépjenek a mélyebben lévő sejtek belsejébe.
A technológia kulcsa az alkalmazott nukleinsav gömbszerkezete és sűrűsége. A lineáris láncú nukleinsavak ugyanis nem képesek belépni a sejtekbe, ám a Chad Mirkin csoportja által kifejlesztett gömbalakzatba rendeződött nukleinsavak bejutnak.
Közvetlenül a bőrön alkalmazva - például egy testápoló krémben eloszlatva - a hatóanyag eljut a célsejtekhez, és azokon belül a megcélzott, betegséget okozó génhez. Itt egyszerűen kikapcsolja a hibásan működő gént, miközben a többi gént érintetlenül hagyja.
Az új típusú kezelést elsőként a melanoma és a pikkelysejtes karcinoma terápiájában próbálják ki. Tervezik tesztelését a gyakori gyulladásos bőrbetegségnél, a pikkelysömörnél, a cukorbetegség következtében kialakult sebeknél és bizonyos genetikai eredetű bőrbetegségeknél is. Azt is fontolgatják, hogy a későbbiekben a bőr ráncosodásának kezelésére is kipróbálják - számolt be róla a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Címkék: Tudomány-genetika

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -