Városlista
2021. március 8, hétfő - Zoltán

Hírek

2013. Február 24. 15:15, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI, fotó: kormanyhivatal.hu

Bűnmegelőzés-áldozatsegítés

Bűnmegelőzés-áldozatsegítés

A bűncselekmények áldozataivá vált emberek közül többen kaphatnak segítséget Tolna megyében egy európai uniós támogatású mintaprogram keretében.

Bíró Gyula, a Tolna Megyei Igazságügyi Szolgálat igazgatója az áldozatok napjához kapcsolódó sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy míg korábban havonta hárman-négyen fordultak a megyei igazságügyi szolgálathoz, az utóbbi egy hónapban 34, különböző bűncselekmény áldozatává vált ember kért segítséget.
Tájékoztatása szerint a 2012. decemberben indult, kétéves, 146 millió forintos támogatást elnyerő mintaprogram országosan egyedülálló abban, hogy Tolna megye öt városi kapitányságán két-két szociális munkás vagy pedagógiai végzettségű munkatárs segíti az áldozatokat, sértetteket azonnali anyagi támogatással, illetve pszichológiai, jogi tanácsokkal.
A munkatársak között minden kapitányságon egy-egy roma származású szakreferens végzi az áldozatsegítő munkát.
Illés László, a program szakmai vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta: a roma áldozatsegítők hozzájárulnak annak a "téveszmének" az eloszlatásához, hogy létezik "cigánybűnözés". Mint mondta, Tamási és Paks volt rendőrkapitányaként tapasztalta, hogy vannak előítéletek a cigánysággal szemben, de ezeket a napi rendőri munka nem igazolta.
Kitért arra is: a projektnek a bűnmegelőzést szolgáló részeként száz segélyhívó készüléket helyeznek ki olyan idős emberekhez, akik bűncselekmények áldozataivá válhatnak.
Február 22. sok európai országban - az Európai Áldozatvédő Szervezet javaslatára - a bűncselekmények áldozatainak napja.
A Legfőbb Ügyészség adatai szerint 2012-ben 472 236 bűncselekmény vált ismertté Magyarországon.
A Tolna Megyei Kormányhivatalnak az a célja a mintaprogrammal, hogy a bűncselekmények sértettjei Tolna megyében legalább az országos átlagot elérő arányban jussanak hozzá az áldozatsegítő szolgáltatásokhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 04. 16:59, csütörtök | Helyi

Vasdiplomát vehetett át Kaszás Dezső

A Pedagógusok Szakszervezete nyugdíjas tagozatának felterjesztése alapján kapta meg Kaszás Dezső tanár úr a vasdiplomát, melyet lánya vett át a város polgármesterétől, Porga Ferenctől.

2021. Március 04. 16:58, csütörtök | Helyi

Önkényesen zárta le az utat egy tolnanémedi lakos

Vígh László Tolnanémedi polgármestere arról tájékoztatta a lakosságot, hogy nem az önkormányzat zárta le a Nebojsza-hegyen kialakított pihenőhelyre vezető utat.

2021. Március 04. 16:56, csütörtök | Helyi

Felszámoltak több illegális hulladéklerakót

Súlyos problémát jelent Tamási területén az utak mellett, az erdőkben, az elhagyatott területeken, a külterületi ingatlanokon illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék.

2021. Március 01. 09:52, hétfő | Helyi

Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriztek a rendőrök

A fokozott ellenőrzésben részt vettek a Tolna megyei rendőrök is. A 2021. február 8. és február 14. között tartó ellenőrzések során összesen öt tehergépkocsi esetében állapítottak meg szabálytalanságot.