Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Büntetést kapnak a késő cégek - a cégbíróságnak nincs mérlegelési jogköre

Büntetést kapnak a késő cégek - a cégbíróságnak nincs mérlegelési jogköre

Bírságot kaphatnak azok a cégek, amelyek a február 1-jei határidőig nem teljesítik a cégmódosításra vonatkozó kötelezettségüket. Kérdés, hogy vétlen mulasztásnak minősül-e az, ha az informatikai rendszer túlterheltsége miatt valaki nem tudja időben teljesíteni az előírást. Ennek nézett utána a Világgazdaság.

A kötelező cégmódosításra vonatkozó február 1-jei határidőn túl benyújtott kérelmek esetén a cégbíróságnak nincs mérlegelési jogköre, a pénzbírság kiszabásától nem tekinthet el – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a lappal, amely azt kérdezte a szaktárcától, hogy a cégbíróságok valóban büntetik-e majd 50 ezertől 900 ezer forintig terjedő bírsággal azokat a cégeket, amelyek csak az előírt határidő után tesznek eleget a kötelező cégmódosításra vonatkozó kötelezettségnek. A Fővárosi Cégbíróság vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy miután mindenki az utolsó percre hagyta az ügyintézést, így folyamatosan emelkedő számú kérelmek miatt akadozik a cégbíróság informatikai rendszere. Közölte azt is, hogy emiatt nem büntetik azonnal a későket.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e valamilyen türelmi idő azokkal szemben, akik az informatikai rendszer túlterheltsége miatt nem tudják teljesíteni a kötelezettségüket, a szaktárca azt válaszolta: „a vétlen mulasztásokat a cégek törvényben biztosított jogukkal élve kimenthetik.” Ezzel kapcsolatban Kocsis Ildikó, a Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda vezetője azt mondta, hogy minden esetben egyedileg, mérlegelési jogkörben hozott döntéstől függ, hogy mi tekinthető vétlen mulasztásnak. Álláspontja szerint „vétlen mulasztás valósulhat meg, ha például egy egyszemélyes Kft. tagja és egyben ügyvezetője váratlan, hosszabb felépülési idővel járó balesete, betegsége miatt nem tud eleget tenni törvényi kötelezettségének. Ezen kívül minden bizonnyal más eset is előfordulhat, és minősülhet vétlen mulasztásnak” – mondta.

A szaktárca egyben közölte azt is, hogy az adat-bejelentési határidő meghosszabbítása csak törvénymódosítással történhetne, de ilyen módosítás nem történt és nincs is folyamatban. „Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés tavaszi ülésszaka február 11-én veszi kezdetét, a jogszabály módosítása február 1-jét megelőzően nem is lenne lehetséges” – emelte ki a minisztérium.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: