Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Március 11. 09:00, hétfő | Helyi

Busójárás Tamásiban

Busójárás Tamásiban

A Würtz Ádám Általános Iskola farsangi projekt napjainak nyitó rendezvényét fergeteges hangulatúvá varázsolták a Mohácsról érkező busó vendégek.

Janászek Károly, a „Futottak még” busócsoport tagja örömmel fogadta el az iskola meghívását. Feleségével, a tamási származású Balázs Katalinnal nagy lelkesedéssel gyűjtötték maguk köré Mohács busóit, hogy minél nagyobb meglepetésben lehessen része a tamási gyerekeknek. Meglepetésben, hiszen a gyerekek nem tudták, hogy busócsoportok érkeznek hozzájuk. Miután közösen megnéztek egy rövidfilmet a mohácsi busójárásról, a film végén nagy lármával megjelentek a busók, sokac lányok, jankelék. Fergeteges hangulat alakult ki pillanatok alatt. Felpróbálhatták a gyerekek a faragott álarcokat, bundákat, rázhatták a kolompokat, pörgethették a kereplőket. Busók nyakában ültek, táncoltak a maskarásokkal, megnézhették az eredeti, nagyon régi jelmezeket. Beszélgettek a busócsoportok vezetőivel a népszokás eredetéről, a sok érdekességről, ami hozzájuk kapcsolódik. A messze földön híres mohácsi busójárást egy 1783-as feljegyzés említi először. Az UNESCO szellemi, kulturális világöröklési listájára is felkerült népszokást gondosan ápolják a mohácsi fiatalok, idősek. A legenda szerint a mohácsiak ijesztő ruhákba bújtak, kereplőkkel, kürtökkel, kolompokkal keltettek minél nagyobb zajt, hogy elijesszék a babonás törököket. Tervük sikerült, a törökök fejvesztve elmenekültek. A népszokás másik magyarázata a téltemetés, télűzés. A félelmetes maskarák láttán a tél megijed, elszalad. Az ünneplés végén a telet szimbolizáló szalmabábut elégetik. A busók végigjárták a házakat, hamut szórtak az udvaron, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket. A busókra nem vonatkoznak a hétköznapi erkölcsi szabályok. A lányokkal csintalankodhatnak, ennek oka a termékenység varázslása. A „Futottak még” és a „Boros Bocskor” busócsoport tagjai felejthetetlen élménnyel ajándékozták meg a tamási gyermekeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.