Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 10. 11:46, szombat | Belföld
Forrás: pannonmedia

Calici-vírus fertőzés Balatonfüreden

Calici-vírus fertőzés Balatonfüreden

Negyven gyermek fertőződött meg calici-vírussal az elmúlt hétvégén, többségük előtte a balatonfüredi Kisfaludy-strandon fürdött. A hatósági ellenőrzés alapján a város által fenntartott strandok közegészségügyi-higiénés körülményei kifogástalanok.

A gyerekek hányás, hasmenés és láz miatt jelentkeztek a balatonfüredi központi orvosi ügyeleten. Dr. Andrásofszky Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tisztifőorvosa elmondta, hétfőn érkezett hozzájuk a jelzés a megbetegedésekről, és az anamnézis készítése során derült ki, hogy a gyerekek többsége a Kisfaludy-strandon volt, ezért a hatóság közegészségügyi és járványügyi vizsgálatot is indított.Ennek során többek között vízmintát vettek, és ellenőrizték azt is, hogy milyenek a strand területén a tisztálkodási lehetőségek, mennyire tartják tisztán a tusolókat, a szociális és vizes blokkokat, valamint, hogy mennyire van kézmosási lehetőség, biztosított-e az ehhez szükséges folyékony szappan, papírtörlő.

A vizsgálat során mindent rendben találtak a Kisfaludyn és az ennek kapcsán ellenőrzött, közelben lévő Eszterházy-strandon is. Dr. Andrásofszky Enikő kitért arra is, a jelenleg a város szélén működő cirkusz kapcsán elterjedt az a rémhír, hogy onnan a Koloska-patakba, ezen keresztül pedig a Balatonba folyik a szennyvíz. A hatósági vízmintavétel azonban nem mutatott ki kórokozót a vízben. A fertőzéssel érintett gyerekek szervezetében ugyanakkor calici vírust találtak.

Az ellenőrzések során a hatóságok mindent rendben találtak

A calici vírus kapcsán hozzátette, nagyon kis számban is rövid idő alatt sok embert tud megfertőzni. Úgynevezett kontakt fertőzés révén terjed, jellemzően nem elégséges vagy elmaradt kézmosás miatt. Például ha valaki wc-használat után nem mos rendesen kezet, és bármihez hozzányúl, legyen az büféasztal vagy akár nem megmosott gyümölcs, akkor könnyen elkaphatja bárki.
A tisztifőorvos kiemelte, nem lehet mondani, hogy a gyerekek nem a strandon kapták el a vírust, de azt sem, hogy máshol, ezt nem határozták meg. Az elmúlt hétvége óta is érkezett néhány jelzés hasonló megbetegedésről Balatonfüredről, de már csökkenő számban.
A legutóbbi hétvégén, amikor a megbetegedések történtek, hatezer vendég fordult meg a balatonfüredi Kisfaludy-strandon.

Videó:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk